„Motive populare românești în PIXEL ART”

„Motive populare românești în PIXEL ART”

La Muzeul Municipal din Dej a fost vernisată sâmbătă, 16 noiembrie, Expoziția-Concurs PIXEL ART – 2019, organizat de Cercul de Pictură din cadrul Clubului Copiilor Dej, sub egida Inspectoratului Școlar Județean Cluj și Palatul Copiilor Cluj. Cu acest prilej, diplomele care au revenit premianților au fost înmânate de profesorii Loredana Tomșa, Iulia Madar, Constantin Albinetz, directorul Muzeului Municipal, Vasile Țîra, directorul Clubului Copiilor și Gheorghe Giurgiu, președintele comitetului de cultură din cadrul Consiliului Local Dej.

Ediția, a IX-a, a „Concursul interjudețean de tehnici artistice plastice și artă digitală Pixel-Art”, coordonat de prof. dr. Loredana Tomșa s-a desfășurat cu participare directă și online și a reunit elevi din şcoli, palate şi cluburi ale copiilor din șase județe, respectiv: Clubul Copiilor Dej (Cercul de Pictură, Cercul de Informatică și Cercul de Etnografie și Folclor ), Clubul Copiilor Gherla, Clubul Copiilor din Lipova (Arad), Clubul Copiilor din Lugoj (Timiș), Palatul Copiilor din Alba Iulia (Alba), Palatul Copiilor din Arad (Arad), Școala Gimnazială „Gheorghe Munteanu” din Poiana Blenchii (Sălaj), Școala Gimnazială „Ion Pop Reteganul” din Reteag, iar din Dej, Colegiul Național „Andrei Mureșanu”, Liceul Teoretic „Al. Papiu Ilarian”, Liceul Tehnologic „C. Brâncuși”, Liceul Tehnologic Special, Școala Gimnazială Nr.1, Școala „Avram Iancu” și Școala „Mihai Eminescu”.

În cadrul concursului au fost jurizate 180 de lucrări la secțiunea indirectă cu tema „Motive populare românești în Pixel Art” și 50 de lucrări la secțiunea cu participare directă Târgul de Artă ,,Luminițe de Toamnă”, cuprinzând prezentare de obiecte, tricouri pictate/imprimate cu motive populare în Pixel Art. Conform regulamentului concursului înscris în Calendarul Activităților Educative Regionale 2019 la domeniul Cultural artistic – arte vizuale (poziția 690, pg.24), lucrările au fost realizate în diferite tehnici (desen pe hârtie milimetrică, colaj, pictură, grafică pe calculator sau cu ajutorul tabletei grafice, alte tehnici tradiţionale utilizate într-un mod neconvenţional care pot produce compoziţii “pixelate”), participanții înscriindu-se în patru categorii de vârstă: 5-8, 9-11, 12-14 și 15-18 ani. S-au acordat 37 de premii și mențiuni la secțiunea indirectă și 12 la secțiunea directă, pentru originalitate, expresivitate, compoziție, creativitate, tehnici mixte etc.

Potrivit profesoarei dr. Loredana Tomşa, coordonatoarea Cercului de Pictură de la Clubul Copiilor Dej şi iniţiatoarea acestui proiect, obiectivele concursului au urmărit, ca de fiecare dată, dezvoltarea creativităţii artistice-plastice la elevi, prin utilizarea unor „tehnici convenţionale în moduri neconvenţionale”, originale, dar şi promovarea creaţiei şi educaţiei artistice în concordanţă cu exigenţele unei societăţi bazate pe informaţie, cultură digitală şi educaţie continuă. Totodată, „caracterul aplicativ al concursului s-a oglindit în varietatea abordărilor artistice şi ca o noutate de anul acesta, secțiunea Târgul de Artă vrea să arate în ce fel, motivul sau semnele culese de prin albume sau de pe ceramică, lemn și ţesături tradiţionale, pot fi utilizate în viaţa de zi cu zi. Ne dorim astfel să îmbinăm armonios gândirea artistică a elevului și abilitățile artistice practice, aplicative, cu designul de produs” – a subliniat Loredana Tomșa.

La final, organizatorii au ținut să aducă mulțumiri participanților, juriului, profesorilor colaboratori și părinților, tuturor celor care au asigurat suportul tehnic și material pentru buna desfășurare a concursului și târgului.

Magdalena Vaida/tiny.cc/22ligz

Premii – Participare directă
Premii – Participare indirectă
Premii – Participare indirectă 2
Premii- Participare indirectă 3

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*