Cenaclul CLEPSIDRA se reinventează…

Cenaclul CLEPSIDRA se reinventează…

Când Toni Chira m-a invitat să accesez pagina Trill, anunțând totodată că „TRILL este clubul literar care își dorește să strângă laolaltă atât tineri autori, cât și autori experimentați, pentru dezvoltarea reciprocă a acestora” m-am întrebat, evident, de ce TRILL? De ce un termen din muzică, de ce un ornament muzical care constă în alternarea rapidă între două note adiacente, de obicei un ton și-un semiton (zice omni-știutorul Google!) să dea numele unui cenaclu, mă rog, club literar. Sigur, poezie, muzică, consonanță fonetică, disonanță postmodernistă, speculații, bla, bla, bla…
Mai pe urmă, mi-am dat seama că de fapt e trill și nu tril. Aha, mi-am zis. O altă dimensiune și altă metafizică. Mai interesantă, mai aproape de rebelii adolescenți și de foști rebeli, osificați în amintirile unor vremuri prolifice. Așa că, m-am dus la Urban Dictionary și ce să vezi, „trill” este un adjectiv folosit în cultura hip-hop pentru a descrie o persoană „respectabilă” și care provine din „true” and „real”.

Doar pe jumătate satisfăcător și tot pe jumătate convingător… Până când am dat de versurile raperului american Paul Wall, care zice așa:
Trill este atunci când te chinui, trill este când te macini
Trill este atunci când lovești în timpul care depășește ora
Trill este atunci când nu trișezi niciodată…

Felicitări Toni CHIRA și sper ca TRILL-ul gândit de tine, să fie: true and real!

Să vedem însă, ce ne spune Toni CHIRA:

În ianuarie, când am început activitatea Cenaclului Clepsidra împreună cu Radu Zăgrean, nici nu îmi imaginam anvergura pe care o va căpăta în câteva luni acest proiect, perioadă în care au sosit la Dej autori precum: Marius Florea, Adrian Suciu, Cristina Berinde, Marin Trașcă, Georgeta Resteman, Daniel Bozga, Sorin Chiperi, Emma Mihăescu, Antonio Doda, Cătălin Cozma, Keresztezi Zsolt Albert, Ion Pițoiu, Adriana Szilagyi, Norica Isac, Mirela Duma, Gabriela Ilieș,artistul popular Ion Crețeanu, la care se adaugă și prezența doamnei Ionela Nușfelean împreună cu elevii dânsei de la cercul de creație pe care îl coordonează.

Susținerea municipalității, care prin amabilitatea primarului Morar Costan și a directorului Muzeului Municipal Dej, Albinetz Constantin, a permis desfășurarea Clepsidrei în cadrul muzeului, ajutorul oferit de autorii dejeni deja prezenți la momentul conceperii cenaclului, precum Elena Mereuță, Adriana Szilagyi sau Lucia Fodor, strângerea legăturii cu scriitorii care au venit să citească la Dej și lărgirea orizontului literar conferit acestei grupări, ne-au făcut să dorim extinderea și transformarea Clepsidrei în Trill.

Inaugurăm noul cenaclu prin invitarea unuia dintre cei mai interesanți autori contemporani la Dej: ALEXANDRU UIUIU.

Prozatorul Alexandru Uiuiu s-a născut la 20 martie 1962 în Feldru (Bistrița-Năsăud ). După absolvirea liceului, a urmat cursurile Facultății de Filosofie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj- Napoca, încheiate in 1986.A fost membru al cenaclurilor: „Vatra” (în anul 1986), „Abecedar” (între 1986-1990) și „Euphorion”(1992).Colaborează cu proză și articole la revistele: „Vatra”, „Steaua”, „Contrapunct”, „Familia”, „Discobolul”, „Cadran”, „Minerva”, „Luceafarul”, „Euphorion”, „Echinox”, „Hyperion” etc.În 1996 a participat la „Întâlnirea tinerilor scriitori din țările central-europene” de la Tbilisi, Georgia, iar in 1997 a absolvit Școala de Vară a Asociației Regiunilor Europei (A.R.E.) din Cracovia, Polonia (secția Management cultural).

Volume publicate :„Felia amară” – povestiri, Ed. Euphorion, Sibiu, 1993 (Premiul pentru Debut al Salonului National de Carte Cluj-Napoca-1994)„Povestiri din pădurile fanteziei”, Ed. Emia, Deva, 1999 (Premiul pentru Carte pentru copii, la Galele Multimedia, Bistrita, 2000)„Ridicarea în genunchi” – roman, Ed. Albatros, Bucuresti, 1999 (Premiul pentru proză a Salonului National “Liviu Rebreanu”, Bistrita-2000; Premiul pentru roman ”Liviu Petrescu” la Galele Radio, Cluj-Napoca – 2001)„Socrate-poetul”, Ed. Charmides, Bistrita, 2000 (Premiul Uniunii Scriitorilor pentru volum de versuri publicat in anul 2000 la Festivalul National de Poezie “George Cosbuc”, Marele Premiu la Festivalul Internaţional de Poezie de la Sighetul Marmaţiei)„Aşteptînd-o pe Godette”, teatru, Ed.Grinta, Cluj-Napoca, 2004, (Premiul Uniunii Scriitorilor- Filiala Sibiu pentru Dramaturgie.)„Datoria de om”, eseuri, Ed Charmides, 2016„Iustin”– roman, Ed Charmides 2017 (Nominalizare la premiile Observator Cultural, carte nominalizată la Marele Premiu al Festivalului Internaţional de literatură FestLit de la Cluj Napoca 2018.)„Țara ascunsă”, roman (în două volume :primul în 2012, iar al doilea în 2018) Ed. Charmides„Agentul de vânzări”, roman, Ed. Grinta 2019.

Vă invităm în data de 25 noiembrie, ora 16, în cadrul oferit de BRACO PUB, la întâlnirea cu invitatul nostru și membrii noii grupări: Sorin Chiperi, Ion Pițoiu, Sorina Rîndașu, Marius Florea, Savu Popa, Bogdan Roștaș, Alexandra Mânzat, Alina Jiman, Radu Zăgrean și subsemnatul.

Toni Chira

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*