Recunoaștere internațională pentru Liceul Teoretic „Alexandru Papiu Ilarian” din Dej

Recunoaștere internațională pentru Liceul Teoretic „Alexandru Papiu Ilarian” din Dej

Calitatea învățământului dejean continuă să fie recunoscută pe plan național și nu numai. Dovadă,  Liceul Teoretic „Alexandru Papiu Ilarian” Dej, care a primit, recent, certificatul Label France Éducation. Marcă a Calității Învățământului Bilingv Francofon, distincția a fost atribuită liceului dejean de către Ministerul Francez al Afacerilor Externe, după avizul primit din partea unei comisii consultative interministeriale, compusă din reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Educației Naționale, Agenției pentru Învățământ Francez în Străinătate și Misiunii Laice Franceze.

Luni, 16 decembrie, a avut loc, într-un cadru festiv, ceremonia de instalare pe fațada liceului a plăcii care atestă această recunoaștere internațională, în prezența directorului Institutului Francez Cluj, Ioana Costaș, primarului Morar Costan, directorului liceului din Dej, prof. Dorina Gherman, a reprezentanților Institutului Francez Cluj și Inspectoratului Școlar Județean, profesori și invitați.

„Label France Éducation” este un certificat de recunoaștere internațională care se atribuie instituțiilor școlare străine care asigură, în afara granițelor Franței și în cadrul propriului sistem de învățământ național, un învățământ bilingv francofon de excelență. La ora actuală, „Label France Éducation” numără 285 de filiere bilingve francofone din 53 de țări, cuprinzând 110.000 elevi. Acest proiect oferă profesorilor și elevilor acces gratuit la rețele digitale de date și informații francofone, stagii de formare pentru profesori și prezența unui stagiar nativ vorbitor de limba franceza care desfășoară activități cu elevii.

LAPI Dej are deja o lungă tradiție în învățământul bilingv prin filiera teoretică a școlii. În cadrul profilului umanist, specializarea filologie bilingv-franceză este destinată să pregătească elevii și să organizeze probele specifice ale bacalaureatului, finalizat cu obținerea unui atestat de competențe lingvistice de nivel avansat în limba franceză (DELF) și cu mențiunea bilingvă-francofonă pe diploma de Bacalaureat. De asemenea, orelor de studiu în limba franceză  li se alătură ore de discipline non-formale, cum ar fi teatrul în limba franceză (în cadrul trupei „Caracteres”), care îmbogățesc dezvoltarea autonomiei elevilor în învățare și a comunicării în echipă.

De precizat că în sistemul educativ românesc, în pofida „anglofoniei” din școli, limba franceză deține încă un loc important, menținând tradiția francofonă în țara noastră. Potrivit Ministerului de Afaceri Externe, în prezent, un număr important de tineri români învață franceza ca prima sau a doua limbă străină, iar învățământul bilingv s-a dezvoltat în peste 60 de licee din România, inclusiv în Dej. România are peste 10.000 de profesori de limba franceză, reuniți în Asociația Profesorilor de Franceză, aproximativ 1,5 milioane de elevi învățând această limbă.

M. Vaida/ziarulfaclia.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*