Se va modifica vârsta de pensionare în unele domenii

Se va modifica vârsta de pensionare în unele domenii

Guvernul ia în calcul modificarea vârstei de pensionare. Vicepremierul Raluca Turcan a anunţat, miercuri, că pentru anumite categorii, vârsta de pensionare poate ajunge la 70 de ani. Vârsta standard de pensionare este în prezent de 65 de ani pentru bărbaţi şi de 63 de ani pentru femei.

Raluca Turcan a declarat că există un proiect care prevede posibilitatea angajaților să opteze pentru a lucra până la vârsta de 70 de ani, dar a apreciat că România nu este pregătită pentru acest lucru.

„În momentul de față nu cred că România este pregătită pentru pensionarea obligatorie la 70 de ani. Însă, cred că se impune o discuție în spațiul public ca dacă personale doresc să opteze pentru creșterea vârstei de pensionare atunci să o facă, dar nu cred că vom ajunge în curând la o creștere obligatorie a vârstei de pensionare. Subiectul acesta a fost deja lansat în dezbatere publică, se lucrează la un proiect, dacă vă aduceți aminte există și în Camera Deputaților un astfel de proiect ca să poți să optezi pentru a putea lucra până la 70 de ani. Dacă se va ajunge la concluzia că există o susținere pentru această idee este posibil să luăm această măsură. În momentul de față nu cred că poate fi pusă problema pensionării obligatorii la 70 de ani”, a afirmat Raluca Turcan, în cadrul unei conferințe de presă.

Premierul Ludovic Orban afirma în luna decembrie că nu există la Ministerul Muncii niciun proiect care să prevadă creșterea vârstei de pensionare. Acesta mai preciza atunci că vârsta de pensionare va rămâne la 65 de ani, iar persoanelor trebuie să li se permită să lucreze după această vârstă dacă doresc acest lucru.

Acest lucru va fi opţional, şi doar în anumite domenii, precum Sănătate, Educaţie sau Cercetare. Concret, acest lucru înseamnă că un profesor, spre exemplu, care în mod normal iese la pensie la 65 de ani va putea opta să rămână în învăţământ şi să iasă la pensie la vârsta de 70 de ani.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*