Aproape 40 de mii de cazuri de infecții respiratorii acute

Aproape 40 de mii de cazuri de infecții respiratorii acute

Un număr de 1.400.723 persoane din grupele la risc au fost vaccinate antigripal până pe 5 ianuarie cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii, potrivit unei informări a Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, publicate de Agerpres.

Conform sursei citate, în săptămâna 30 decembrie 2019 – 5 ianuarie 2020, la nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS şi pneumonii) a fost de 39.657, cu 25.2% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent (52.991) şi cu 5.8% mai mic comparativ cu cel din săptămână anterioară (42.117).

În aceeaşi perioadă au fost raportate la nivel naţional 487 cazuri de gripă clinică, mai multe comparativ cu cele raportate în aceeaşi perioadă a anului trecut (349 cazuri), şi 7 cazuri de infecţii respiratorii acute severe (SARI) cu 1 mai mult faţă de aceeaşi perioadă a sezonului precedent.

De la începutul sezonului 2019-2020 a fost înregistrat un singur deces confirmat cu virus gripal, tip A, subtip (H1)pdm09. În sezonul precedent, în perioada similară, au fost înregistrate 2 decese confirmate cu virus gripal, din care 1 tip A, subtip (H1)pdm09 şi 1 tip A, subtip H3.

De la începutul sezonului au fost confirmate 114 cazuri de gripă: 13 cazuri gripă cu virus AH1, 11 cazuri gripă cu virus AH3, 14 cazuri gripă A și 76 cazuri gripă cu virus B. 

Ce sunt vaccinurile antigripale

Vaccinurile gripale ajuta organismul sa dezvolte anticorpi împotriva virusurilor gripale, în aproximativ doua saptamani după administrare. Acești anticorpi asigura o protectie împotriva infecției cu virusurile incluse în vaccin.

Vaccinurile gripale tradiționale (trivalente) sunt făcute pentru a oferi protectie împotriva a trei tulpini ale virusului gripal: in general, cele doua tipuri de virusuri A (virus gripal A (H1N1) și virusul gripal A (H3N2)) si virusul gripal B. De asemenea, există vaccinuri făcute pentru a proteja împotriva a patru virusuri gripale și se numesc vaccinuri tetravalente. Acestea oferă protecție împotriva acelorași virusuri ca vaccinul trivalent la care se adaugă un virus suplimentar B. Medicii recomandă utilizarea vaccinurilor gripale injectabile (inclusiv vaccinurile gripale inactivate și vaccinuri gripale recombinante) în timpul sezonului gripal. Sunt disponibile ambele vaccinuri antigripale – trivalente si tetravalente.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*