Top 5 cele mai puternice pașapoarte în 2020

Top 5 cele mai puternice pașapoarte în 2020

Ultimele clasamente ale paşapoartelor în funcţie de numărul de ţări care nu solicită viză găsesc Japonia din nou pe primul loc. În timp ce ţările asiatice au urcat în clasament, cele din Europa au scăzut constant în ultimii ani.

Henley Passport Index este un clasament care listeză numărul de ţări în care deţinătorii unui paşaport pot intra fără să aibă nevoie de viză, stabilind astfel cele mai puternice paşapoarte din lume.

România ocupă locul 17, urcând un loc faţă de anul 2019, şi este peste state ca Argentina, Emiratele Arabe Unite sau Hong Kong. În total, cetăţenii români pot părăsi graniţele spre 172 de ţări fără să aibă nevoie de viză.

Japonia ocupă primul loc pentru al treilea an la rând, cetăţenii niponi putând să intre fără viză în 191 de ţări. Pe locul doi este statul Singapore, cu un scor de 190.

Top 5 cele mai puternice paşapoarte din 2020:

  1. Japonia (191)
  2. Singapore (190)
  3. Coreea de Sud şi Germania (189)
  4. Italia şi Finlanda (188)
  5. Spania, Luxemburg şi Danemarca (187)

În timp ce în ultimii 10 ani, Emiratele Arabe Unite au avansat tot mai mult, lucru datorat creşterii economice şi imporanţei tot mai mari în comerţ şi geopolitică, ţări precum Statele Unite şi Marea Britanie au scăzut tot mai mult în clasament.

Incertitudinile cauzate de Brexit au continuat să crească odată cu victoria Partidului Conservator de la sfârşitul anului trecut, mobilitata şi transportul dintre Marea Britanie şi tările UE rămânând sub semnul întrebării.

În ceea ce priveşte cele mai slabe paşapoarte, lucrurile nu s-au schimbat mai deloc comparativ cu anii trecuţi, întâlnind în continuare ţări din Orient şi din imediata vecinătate a acestuia.

Top 5 cele mai slabe paşapoarte:

  1. Afganistan (26)
  2. Irak (28)
  3. Siria (29)
  4. Pakistan şi Somalia (32)
  5. Yemen (33)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*