Proiect legislativ: deținuții apți de muncă să fie puși la treabă!

Proiect legislativ: deținuții apți de muncă să fie puși la treabă!

Deputatul PNL, Florin Roman, a depus o inițiativă legislativă, prin care persoanele condamnate au dreptul, dar și obligația de a munci în acord cu calificarea lor profesională, în condițiile stabilite de penitenciarele unde sunt încarcerate.

Potrivit parlamentarului Florin Roman „persoanele condamnate nu au doar dreptul de a munci, ci și obligația de a presta o muncă, dacă doresc să beneficieze de liberare condiționată mai timpurie”.

Țări europene cu tradiție în respectarea drepturilor deținuților, cum sunt Danemarca, Franța sau vecinii maghiari, au statuat deja în legislație obligativitatea muncii pentru deținuții apți de muncă.

În paralel, proiectul legislativ inițiat prevede dreptul și obligația persoanelor condamnate să participe la cursurile învățământului general obligatoriu pentru cei care e cazul, dar și la cursuri de pregătire profesională.

Din cei peste 20.000 de deținuți aflați în penitenciare, circa 15.000 sunt apți de muncă. Munca prestată de deținuți este reglementată prin Regulamentul de aplicare a Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal din 10.03.2016.

foto: tuhaus.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*