Cazuri noi de rujeolă, confirmate în 11 județe

Cazuri noi de rujeolă, confirmate în 11 județe

Potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), în perioada 13-17 ianuarie, au fost raportate încă 92 de cazuri nou confirmate, în 11 judeţe.

Potrivit raportului, în Suceava au fost raportate 21 de cazuri, îni Timiş 15 cazuri, în Satu Mare – 13, în Neamţ – nouă, în Caraş-Severin – şapte, în Iaşi – cinci, în Arad, Braşov şi Maramureş – câte două cazuri, iar în Dâmboviţa un caz. De asemenea, și în județul Sălaj, care se află la granița cu județul Cluj, s-au raportat 15 cazuri.

Ca urmare, numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România raportate până în 17 ianuarie este 19.088, din care 64 de decese.

Rujeola (pojarul) este o boală infecţioasă foarte contagioasă, uneori cu evoluţie severă, provocată de virusul rujeolic. Afectează mai ales copiii cu vârsta cuprinsă între 1 şi 3 ani, care nu sunt vaccinaţi şi care nu mai sunt protejaţi de anticorpii mamei lor.

Boala este mai gravă în cazul sugarilor şi copiilor mici, la care determină complicaţii şi mortalitate destul de ridicată.

Sursele de infecţie sunt constituite numai de omul bolnav. Nu există purtători sănătoşi de virus.

Bolnavul este contagios cu cinci zile înainte şi cinci zile după apariţia erupţiei cutanate.

Transmiterea virusului se face:

  • direct prin contact cu persoana bolnavă prin picături de secreţie nazofaringiană şi secreţii conjunctivale răspândite în aer în jurul bolnavului; acestea rămân în suspensie în aer, fiind contagioase până la 2 ore după ce bolnavul a părăsit încăperea sau alt spaţiu închis;
  • indirect prin obiecte contaminate cu secreţii de la bolnav, modalitate întâlnită mai rar.

Virusul rujeolic se transmite cu uşurinţă, boala având o contagiozitate de 90%.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*