Gripa aviară a ajuns în România. Primul focar, confirmat în Maramureș!

Gripa aviară a ajuns în România. Primul focar, confirmat în Maramureș!

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat, marți seara, că a fost confirmat un focar de gripă aviară la o exploatație comercială din județul Maramureș. Președintele Uniunii Naționale a Crescătorilor de Păsări din România (UNCPR), Ilie Van, a declarat, pentru Reporter Global, că este imperios necesar interzicerea importurilor de carne de pasăre și de ouă din Polonia, țară unde evoluează boala și de unde s-a răspândit și în alte state, precum Ungaria și Slovacia.

România are de gestionat în prezent și răspândirea pestei porcine africane (PPA), fiind țara din UE cu cele mai multe focare, iar vestea confirmării gripei aviare vine să confirme cele mai negre temeri ale avicultorilor. (…) La sediul Ministerului Afacerilor Interne a fost convocată ședința Centrului Național de Combatere a Bolilor, în videoconferință cu prefecții din Maramureș și județele limitrofe. S-a avut în vedere gestionarea situației provocate de diagnosticarea, într-o exploatație comercială de găini ouătoare din județul Maramureș, a gripei aviare, boală care evoluează la această dată în mai multe țări europene. „Pentru izolarea focarului, se vor aplica măsurile specifice, care vor fi gestionate de Centrele locale de combatere a bolilor din județul Maramureș și județele limitrofe. La această oră, situația este sub control, au fost luate toate măsurile de combatere în focar și nu există posibilitatea afectării sănătății populației”, a precizat ANSVSA într-un comunicat. Uniunea Națională a Crescătorilor de Păsări din România (UNCPR) cere autorităților române să interzică importurile de carne de pasăre și de ouă din Polonia, de unde molima s-a răspândit și în alte state, cum sunt Ungaria, Slovacia și, acum, România. „Noi considerăm că ar trebui urgent interzise importurile din Polonia. Avem și noi capacitatea de a produce carne de pasăre, nu trebuie să importăm din Polonia. Această țară are în fiecare an probleme și ar trebui să respecte condițiile tehnice, dacă vrea să activeze în piața comună. Se plimbă TIR-urile pline cu carne ieftină din Polonia în toată Europa. Anul trecut, a umplut toată Europa de salmoneloză, acum are probleme cu gripa aviară”, declară Ilie Van. În urma întâlnirilor de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, crescătorii de păsări nu au reușit să convingă autoritățile că interzicerea importurilor se impune. „Se prevalează de faptul că trebuie mai întâi să emită Comisia Europeană o decizie în acest sens”, afirmă președintele UNCPR. Focarele de gripă aviară înalt patogenă, care au izbucnit în țările vecine României, au stârnit o reacție și din partea Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Ovine, Caprine și Porcine din România (ACEBOP), care a tras un semnal de alarmă în acest sens.

România s-a mai confruntat cu o epidemie severă de gripă aviară, care a izbucnit în 2005, și a provocat pagube substanțiale industriei avicole. Pe lângă pierderile suferite de avicultori și statul părea că a pierdut sume considerabile prin încheierea unor contracte controversate pentru dezinfectanții necesari prevenirii molimei.

Importuri masive din Polonia

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) Polonia ocupă prima poziție în comerțul intracomunitar al României cu ouă, din punct de vedere cantitativ, cu o cantitate de 3.899,16 tone în primele nouă luni din 2019, dar se află pe locul al doilea din punct de vedere valoric, după Ungaria, cu o sumă de 4,17 milioane de euro. În intervalul amintit, din Ungaria s-a importat o cantitate de 1.742,44 tone de ouă, în valoare de 6,32 milioane de euro. Poziția a treia este ocupată de Bulgaria, cu 894 de tone de ouă, în valoare de 1,4 milioane de euro, Germania – 138 de tone (1,347 milioane de euro) și Italia – 436 de tone (1,339 milioane de euro). Datele MADR mai arată că România a importat 10.733 de tone de ouă în primele nouă luni din 2019 din UE și țări terțe, în valoare de peste 23,2 milioane de euro, din care 7.858,73 tone ouă în coajă, proaspete, conservate sau fierte, iar 2.874,66 tone de ouă de păsări, fără coajă și gălbenușuri, proaspete, congelate sau altfel conservate. Potrivit datelor ANSVSA, numai din spațiul comunitar au venit în România 73.129 de tone de carne de pasăre și 45,855 milioane de ouă. În privința cărnii de pasăre, importurile totale au fost în perioada ianuarie-septembrie de 98.520,25 de tone, în valoare totală de 133,22 milioane de euro.

mai mult pe:https://bit.ly/2ufAbVs

Foto: Agroland

https://bit.ly/2ufAbVs

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*