Blue Monday, cea mai deprimantă zi a anului

Blue Monday, cea mai deprimantă zi a anului

Ziua de luni din a cea de-a treia săptămână a lunii ianuarie, este considerată ca fiind cea mai deprimantă zi a anului. Ea poartă numele de „Blue Monday”, adică „Lunea tristă”. Denumirea derivă din varianta metaforică a adjectivului „blue”, având o semnificație tristă, melancolică, asociată cu „monday”, adică ziua de luni. În acest an, 2020, BLUE MONDAY este pe data de 20 ianuarie.

„Blue Monday”/”Lunea tristă” a apărut în anul 2005, când psihologul britanic Cliff Arnall, de la Universitatea din Cardiff, a elaborat o formulă matematică pentru a calcula cele mai îngrozitoare zile ale anului.

Formula ia în calcul anumiți parametri, cum ar fi condițiile meteorologice, nivelul datoriilor acumulate, numărul de zile care au trecut după Crăciun, numărul de zile care au trecut după încălcarea obiectivelor trasate pentru noul an și nivelul scăzut de motivație.

Arnall a luat în considerare mai mulți factori, printre care condițiile meteorologice din această perioadă, faptul că este momentul în care mai toată lumea plăteşte facturile la utilităţi, datoriile de după sărbătorile de iarnă, nivelul motivaţional scăzut precum şi faptul că mulţi oameni urăsc zilele de luni.

Pe baza acestor factori, psihologul a ajuns la concluzia că a treia zi de luni a fiecărui an este cea mai deprimantă zi, deoarece, în această perioadă, oamenii manifestă o stare de tristeţe, inactivitate şi consumă carbohidraţi în exces.

În plus, în ianuarie, organismul uman se resimte după consumul abuziv de alcool și alimente din luna decembrie iar rezervele monetare sunt aproape de cota de avarie din cauza cheltuielilor de sărbători. Mai trebuie luat în calcul și faptul că ziua este mult mai scurtă decât noaptea și că vor mai trece câteva luni până când lumina diurnă va crește considerabil, iar nivelurile de vitamina D din organism vor putea să se regenereze prin expunerea naturală la razele solare.

Există însă și persoane care văd întotdeauna partea plină a paharului și care cred că prima lună a anului este numai bună pentru obiective noi și pentru a începe o serie de activități interesante în speranța obținerii unor rezultate optimiste în următoarele 12 luni. 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*