Adeverințele de vechime nu mai sunt necesare la pensionare

Adeverințele de vechime nu mai sunt necesare la pensionare

Casa Naţională de Pensii a anunțat că se conformează ordinului ministrului Muncii, care arată că cei aflați în prag de pensionare nu mai sunt obligați să obţină de la angajatori şi să depună la dosarul de pensionare adeverinţele care atestă vechimea lor în muncă.

Fiind un act administrative intern, ordinul ministrului Muncii şi protecţiei sociale 1.783/2019 nu are nevoie de publicarea sa în Monitorul Oficial, ci intră în vigoare odată cu data menționată în document, adică 1 ianuarie 2020, conform avocatnet.ro.  

Potrivit sursei citate, reprezentanții Casei Naționale de Pensii Publice au precizat că „ordinul ministrului muncii și protecției sociale 1.783/2019 este un act administrativ intern, emis cu respectarea măsurilor de protecție a datelor cu caracter personal, prin care Inspecția Muncii asigură accesul direct, pentru Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă și Casa Națională de Pensii Publice și pentru structurile teritoriale ale acestora, la informațiile din registrul general de evidență a salariaților, aplicație gestionată de Inspecția Muncii. Acest ordin se aplică începând cu data de 1 ianuarie 2020 (…) și se aplică strict instituțiilor aflate în subordinea și în coordonarea Ministerului Muncii și Protecției Sociale”. 

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunţat, la finele anului trecut, că sunt simplificate procedurile privind pensionarea, subliniind că a emis un ordin în acest sens. Conform ministrului, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială şi Casa Naţională de Pensii au, începând cu data de 1 ianuarie 2020, acces în baza de date REVISAL, program care conține cu toţi angajaţii din România, gestionată de Inspecţia Muncii.  

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*