Portrait of sad lonely pensive old senior woman

„Telefonul Vârstnicului” a înregistrat, în anul 2019, aproape 10.000 de apeluri

Telefonul Vârstnicului este o linie telefonică gratuită și confidențială, care răspunde nevoilor tuturor vârstnicilor din România, fie de informare, consiliere, sprijin practic sau emoțional. La numărul de telefon 0800 460 001, persoanele vârstnice primesc sfaturi și sunt îndrumate către soluții adecvate nevoilor lor. Linia poate fi accesată și de cei care doresc să semnaleze un abuz sau o situație dificilă a unui bătrân. Voluntarii special pregătiți, ai Fundației Regale Margareta, alină săptămânal singurătatea vârstnicilor oferindu-le sprijinul moral de care au nevoie.

Proiectul vine ca răspuns la problema îmbătrânirii populației, fenomen în creștere, care afectează întreaga Europa. Conform Institutului Național de Statistică, în România, peste 3 milioane de persoane au vârste de peste 65 de ani. La această situație se adaugă emigrarea tinerilor, maladiile moderne, insuficiența resurselor umane și financiare specializate, precum și lipsa unui sistem integrat de sprijin. Toate acestea contribuie la un procent semnificativ de bătrâni care trăiesc singuri, izolați și lipsiți de contact social.

Potrivit unui comunicat al Fundaţiei Regale Margareta, transmis luni de AGERPRES, „Telefonul Vârstnicului” a înregistrat pe parcursul anului 2019 aproape 10.000 de apeluri, iar peste 1.200 de vârstnici au fost beneficiari unici ai serviciilor de informare, consiliere sau socializare.

Din analiza interacţiunilor telefonice, reiese că 43% dintre vârstnicii care apelează „Telefonul Vârstnicului” locuiesc singuri, iar majoritatea apelanţilor (25%) au între 70 – 80 de ani.

Cea mai mare parte a apelurilor, circa 70%, vine de la persoane din mediul urban, din toate regiunile ţării.

Principalul motiv pentru care persoanele de vârsta a treia apelează „Telefonul Vârstnicului” este nevoia lor de informaţii practice şi utile despre diverse servicii dedicate lor (37%), urmată îndeaproape de cererea de îngrijire la domiciliu sau sprijin practic, venită din partea vârstnicilor cu diverse grade de dependenţă (30%).

Dintre seniorii care au apelat această linie anul trecut, 8% au avut nevoie de sprijin emoţional şi socializare.

”Telefonul Vârstnicului” – 0800 460 001 – poate fi apelat gratuit de luni până vineri, între orele 08,00 – 20,00, şi sâmbăta, între 08,00 – 16,00. Linia poate fi accesată şi de persoanele care doresc să semnaleze un abuz sau o situaţie dificilă în care se află o persoană în vârstă.

Email: telefonulvarstnicului@principesa.ro

Facebook: www.facebook.com/TelefonulVarstnicului

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*