Echipa „Vectron” din Dej, prezentă la inaugurarea Clubului de Robotică din Gherla

Echipa „Vectron” din Dej, prezentă la inaugurarea Clubului de Robotică din Gherla

 Cuceririle ştiinţei moderne îşi arată roadele şi în rândul adolescenților din Gherla, preocupaţi de tehnica secolului XXI.       

Astfel, săptămâna trecută, în sala festivă a Liceului Teoretic „Ana Ipătescu”   a avut loc inaugurarea Clubului de Robotică și  lansarea robotului Mach. One, prilej cu care a fost prezentat echipa Trojan. EXE şi principiile care guvernează funcţionalitatea acesteia. Echipa formată din 18 elevi ai liceului gherlean a fost prezentată de prof. Ioana Butean, coordonatorul acestui proiect îndrăzneţ, început acum un an. Încurajaţi şi sprijiniţi de directorul liceului, prof. Radu Ielcean elevii au reuşit datorită perseverenţei şi ambiţiei să aplice cu mult succes acest program de nivel internaţional.

Ca echipă debutantă au aplicat şi au obţinut un grant în valoare de 5000  dolari, oferit  de către FTC. În urma unui videoclip pe care l-au încărcat pe site, au avut şansa de a beneficia   într-un timp scurt de strictul necesar  pentru construirea unui robot capabil să participe la  concursurile  naţionale şi internaţionale organizate de Naţie Prin Educaţie şi BRD First Tech  Challenge România. Toamna trecută echipa robotică, cum este denumită de colegii de şcoală, a fost sprijinită din partea programului, astfel visul lor de a „construi viitorul” (cine nu doreşte asta) a luat amploare. Grupul a obţinut piese, truse pentru construcţie, un teren pe care să testeze robotul înainte de a participa la concursuri. Echipa este  bine structurată şi fiecare membru şi-a ales în care dintre secţiuni vrea să facă parte, şi anume: inginerie şi construcţii, programare, design, driving şi marketing. Echipa de robotică Trojan. EXE este un grup de elevi pasionaţi de tehnologia modernă şi care îşi propune  să creeze o legătură  cu mai multe licee şi echipe din ţară.

Aşa s-au împrietenit şi colaborează cu echipa „Vectron” a Colegiului Naţional „Andrei Mureşanu” din Dej, cu care au deja relaţii  foarte bune, şcoala  din municipiul vecin fiind reprezentată şi la inaugurarea robotului de la Gherla.  Prezentarea în public a robotului a ocazionat un duel al echipei din Gherla cu colegii de la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” din Dej. Contra-cronometru, cei doi roboți mânuiți de elevi, au trebuit să ridice, să transporte și să depoziteze obiecte pe o platformă.

Neapărat,  trebuie să amintim  numele elevilor de la Liceul Teoretic „Ana Ipătescu”, care au construit acest robot:  Melisa Barna, Vasti Rus, Noemi Tripon, Augusta Oros, Ionuţ Lung, Alexia Cuc, Melissa Moşuţan, Alex Rotar,  Tudor Pivodă, Alisa Măhălean, Emanuel Oancea,  Daria Pavel, Monica  Moldovan, Horia Tamaş, Ionuţ Lazăr, Rotar Alex, Antonia Szecsi, Andrada  Hruban şi Mentorul echipei profesoara Ioana Butean. Co-mentor: Radu Ielcean. Conceptul proiectului FTC presupune mai mult decât construirea unui robot, el include muncă în echipă, lucrul pe proiect, spiritul şi abilităţile antreprenoriale, iniţiativa şi rezolvarea problemelor, voluntariatul. Până la această fază elevii gherleni au reuşit să treacă cu brio toate  momentele dificile ale proiectului,  greul venind de-acum încolo. Echipa a fost deja prezentă la un concurs desfăşurat la Cluj-Napoca, iar zilele trecute   au onorat o invitaţie   de la Sibiu.

                    Prezent  la inaugurarea robotului,  primarul municipiului Gherla, Ioan Neselean a adresat cuvinte de încurajare echipei, scoţînd în evidenţă rolul acestor tineri în promovarea cuceririlor tehnologiei moderne şi aplicarea unor principii de  muncă şi prietenie pe drumul succesului. Pentru Gherla este o mândrie să avem astfel de copii talentaţi şi perseverenţi în   aplicarea unui proiet de acest gen.

Szekely  Csaba    

Foto: gherlainfo.blogspot.com                                                ,

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*