Virusul Tobrev, amenințare pentru culturile de roșii

Virusul Tobrev, amenințare pentru culturile de roșii

Europa privește cu îngrijorare spre piața legumelor, care este amenințată de un virus periculos. Se numește Tobrev și ar putea nimici culturi întregi de roșii pe câmp sau în sere. S-au confruntat deja cu această boală a tomatelor Spania, Italia și Olanda.

Din păcate sunt șanse să ajungă și în România. Virusul se transmite inclusiv prin semințe și răsaduri, iar asta trebuie să ne pună, în gardă când vine vorba de importuri.

Virusul care sperie acum producătorii mari de roşii şi ardei din Europa a apărut în Orientul Mijlociu, acum 6 ani, iar prezenţa lui pe continentul nostru a fost semnalată prima dată acum doi ani.

Radu Șumălan, prof. univ. USAMVB Timişoara: „Este un fel de coronavirus al tomatelor. De ce? Pentru că virusul este relativ nou apărut, soiurile şi hibrizii care prezentau rezistență la celelalte virusuri. Acele soiuri nu manifesta gene de rezistenţă şi pentru acest nou tip de virus. Este ceva nou şi trebuie tratat cu foarte mare atenţie.”

Acolo unde a fost semnalat virusul, mii de hectare de roşii au fost distruse. Măsurile care limitează extinderea lui sunt drastice, asemănătoare cu cele dintr-un spital.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*