Cabinetele stomatologice, la control!

Cabinetele stomatologice, la control!

Ministerul Sănătății a demarat ample controale în cabinetele stomatologice din întreaga ţară. A fost nevoie să se întâmple o tragedie și să moară un copil de 4 ani, care a primit anestezie generală pentru o procedură stomatologică, pentru a fi demarate controale privind modul în care se face anestezia în cabinetele de medicină dentară.

Ministrul sănătăţii, Victor Costache, a anunţat că în perioada următoare va fi verificat felul în care se fac anesteziile în cabinetele stomatologice.

De asemenea, Colegiul Medicilor anchetează cazul, iar activitatea acelei miniclinici a fost complet închisă, a afirmat ministrul sănătății, la un post de televiziune. Și Colegiul Medicilor Stomatologi a anunțat că s-a autosesizat în acest caz și a deschis propria anchetă în ceea ce-l privește pe medicul stomatolog în cabinetul căruia a avut loc evenimentul.

Ministrul Costache a precizat că propofolul folosit pentru anestezie este un produs foarte puternic, şi a amintit că din cauza acestuia a murit şi Michael Jackson.
Acest medicament trebuie folosit numai într-un cadru care poate fi monitorizat corect, a explicat ministrul Victor Costache.

În urmă cu câteva zile, un copil de patru ani a intrat în comă, într-un cabinet stomatologic din Pitești, după ce a fost sedat pentru a i se pune o plombă. Acestuia i s-a făcut anestezie generală, procedură care se folosește pentru astfel de tratamente stomatologice în cazul pacienților care, din diverse motive, sunt necooperanți. Pentru acest lucru, este nevoie însă ca în clinicile în care se fac astfel de proceduri să existe secții ATI, iar clinica din Pitești mi îndeplinea această condiție esențială. Anestezia generală a fost făcută în cabinetul medicului stomatolog, de un medic anestezist, cu acordul părinților copilului, dar la scurt timp, pacientul a intrat în comă. A fost transportat de urgență la spital și transferat ulterior la spitalul de copii Grigore Alexandrescu, din Capitală. Aici starea lui s-a agravat, copilul intrând în moarte cerebrală, iar ulterior instalându-se decesul. Incidentul a pus autoritățile în alertă, clinica stomatologică în care funcționează 5 cabinete fiind amendată cu 20.000 de către Direcția de Sănătate Publică, pentru că aici se efectuaseră proceduri de analgo-sedare, deși activitatea nu era înscrisă în autorizația de funcționare și nici nu exista secție ATI, în care să se efectueze această procedură.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*