Noi standarde obligatorii privind temperatura din locuinţe, spitale şi şcoli

Noi standarde obligatorii privind temperatura din locuinţe, spitale şi şcoli

Clădirile noi, dar şi cele existente care vor fi supuse unei renovări majore trebuie să respecte, din acest an, noi standarde privind temperaturile ideale, calitatea aerului interior, nivelul de zgomot şi iluminatul, pentru a asigura un climat interior sănătos şi confortabil.

  • Noile standarde naţionale, bazate pe cele europene, au fost elaborate de către Organismul Naţional de Standardizare din România (ASRO), în cadrul programului România Eficientă, derulat de Energy Policy Group (EPG).

Ele sunt obligatorii pentru proiectanţii de clădiri, pentru că eficienţa energetică a clădirii trebuie avută în vedere încă din faza de proiectare, în vederea obţinerii autorizaţiei de construire. De asemenea, standardele trebuie luate în calcul de către auditorii energetici, la evaluarea performanţei energetice a clădirilor.

Dacă în trecut existau niște standarde de temperatură orientative, noile norme europene au obligat fiecare țară membră, deci și România, să facă reguli mult mai stricte, astfel încât, orice clădire care se construiește sau care are parte de o renovare, publică sau privată, să aibă de acum înainte un consum energetic aproape de zero. Adică eficiență maximă.

După noile reguli și calcule din standardul român de performanță energetică, adică documentul publicat luna trecută, baia este încăperea din casă în care ar trebui să fie 22 de grade. În dormitor e la fel de cald ca în sufragerie, +20 de grade, normele trecute prevedeau 18, iar la bucătărie e ca pe hol, doar 18 grade. Aceste temperaturi vor fi folosite pentru certificatele energetice de acum încolo.

Și nu e doar asta. Eficiența energetică vine la pachet și cu zgomot mai puțin, iluminat mai bun și un aer de calitate prin ventilație.

Acestea trebuie prevăzute de la bun început, așa încât, să nu mai fie posibilă apariția igrasiei, de exemplu, în blocurile izolate termic sau vapori toxici din mobilă, parchet, vopseaua de pe perete ori uși.

Standardele sunt deja în vigoare şi vor fi obligatorii după publicarea „Metodologiei de calcul al performanţei energetice a clădirilor”, reglementare a cărei elaborare este în sarcina Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei şi care va fi publicată în acest an.

Eficienţa energetică în clădiri reprezintă una dintre modalităţile cele mai eficace pentru creşterea economiilor de energie, iar renovarea clădirilor existente şi construcţia unor clădiri noi sustenabile pot conduce la economii semnificative. În plus, clădirile cu o performanţă energetică ridicată mai oferă şi alte avantaje, de la confortul locatarilor, impactul redus asupra mediului, până la facturi mai mici pentru încălzire şi răcire.

Evident că toate aceste standarde noi vor ridica prețurile clădirilor, spun specialiștii. Dar spațiile locuite vor deveni mult mai sănătoase, teoretic.

Noile standarde prevăd temperaturi precise și în birouri, unde trebuie să fie 20 de grade Celsius, în școli, unde elevii ar trebui să stea la 18 grade Celsius în clase. În spitale cel mai cald ar trebui să fie în sălile de operații și la nou-născuți sau hoteluri.

  • În cazul clădirilor de birouri şi al clădirilor administrative, temperatura optimă este tot de 20°C, excepţie făcând vestiarele, unde temperatura trebuie să fie de 22°C.

De asemenea, sunt stabilite şi temperaturile pentru clădirile destinate învăţământului. În sălile de curs, laboratoare, amfiteatre, săli de conferinţe, temperatura optimă este de 18°C. În camerele de joc din creşe temperatura ideală este de 22°C, iar în camerele de joc din grădiniţe, de 20°C.

În spitale, temperatura din saloanele destinate bolnavilor trebuie să fie de 22°C, în timp ce în maternităţi aceasta ajunge până la 25°C.

surse: romaniaeficienta.ro/mediafax.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*