Ziua Regelui MATIA, sărbătorită la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj

Ziua Regelui MATIA, sărbătorită la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj

Academia Română – Centrul de Studii Transilvane și Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, organizează, duminică 23 februarie, de la ora 12:00, lansarea volumului „Reform and Renewal in Medieval East and Central Europe. Politics, Law and Society”, coordonat de Suzana Miljan, Éva B. Halász și Alexandru Simon. Volumul, apărut sub egida comună a Academiei Române, Academiei Croate de Științe și Arte și Universității din Londra, reunește 28 de lucrări de mare valoare științifică, realizate de istorici din șapte țări: Croația, Marea Britanie, Republica Moldova, România, Rusia, Serbia și Ungaria, care abordează subiecte de mare interes ale istoriei Europei central-orientale în secolele X-XVI.

Cartea va fi prezentată de istorici de prestigiu ai spațiului central-european: Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române; Damir Karbić, directorul departamentului de științe istorice al Academiei Croate de Științe și Arte; Éva B. Halász, cercetătoare în cadrul Grupului pentru Studii Medievale din Ungaria; Suzana Miljan, cercetătoare la Institutul de Științe Istorice și Sociale din Zagreb.

Reprezentând o importantă realizare științifică, volumul dovedește, o dată în plus, că dialogul rămâne principala modalitate de cooperare între specialiști și oferă, astfel, un excelent exemplu de urmat pentru politicienii din spațiul central-est european.

Marele rege renascentist al Ungariei, Matia Corvin, s-a născut în 23 februarie 1443 la Cluj, fiind fiul cel mic al lui lui Ioan de Hunedoara, cel care avea să urce pe tronul Ungariei. Matia ar fi copilărit la Castelul Corvinilor, potrivit unor istorici.

A devenit rege la doar 15 ani și a domnit 32 de ani, până la moartea sa din 1490. Matia Corvin (în maghiară Hunyadi Mátyás, în latină Matthias Corvinus, în germană Matthias Corvinus, în croată Matija Korvin), a purtat la naştere numele de Matia de Hunedoara, fiind botezat după Sfântul Matia, în Biserica Sfântul Mihail din Cluj. A primit acest nume fiind născut în ajunul zilei de 24 februarie, în care calendarul roman îl comemora pe Sfântul apostol Matia, cel ales în locul lui Iuda Iscariot, după sinuciderea acestuia din urmă.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*