Directorul laboratorului de analize de la Spitalul Sacco din Milano apreciază că nu ne aflăm în faţa unei pandemii și condamnă titlurile apocaliptice din presă, care induc isterie în rândul oamenilor și autorităților. Acestea din urmă, gata să adopte măsuri contradictorii și ineficiente, provocând panică și haos. De altfel, presa italiană, citată de Reuters, critică prezența masivă a polițiștilor și jandarmilor pe străzile unor comune din Veneto, scriind că „nu suntem în filmul Contagiune. Nu e pandemie când vorbim de 1-2% din populația globului pământesc ( aproape 8 miliarde de oameni!), afectată de virus, iar în 9 din 10 cazuri cei infectați s-au vindecat”.
”Mi se pare o nebunie. Se confundă o infecție ceva mai gravă decât o gripă cu o pandemie letală. Nu este așa”, scrie pe pagina sa de Facebook Maria Rita Gismondo, director responsabil de Macrobiologie Clinică, Virologie și Diagnostic de Bioemergență la laboratorul Spitalului Sacco din Milano, acolo unde sunt analizate de zile întregi probele posibilelor cazuri de infectare cu virusul COVID 19, potrivit La Stampa, citat de Rador.
„Laboratorul nostru a lucrat toată noaptea, sosesc probe încontinuu, ceea ce se întâmplă e o adevărată nebunie, am transformat o infecție puţin mai gravă decât o gripă într-o pandemie letală. Îngerii mei sunt epuizați. Mă grăbesc să le aduc micul dejun”.
Postarea medicului a stârnit mai multe reacții: unii îi mulțumesc pentru munca sa, pentru echipa pe care o coordonează, și pentru „postarea de informații științifice, împotriva știrilor din șamanism și a titlurilor apocaliptice”.
În prezent, din datele care sosesc din China reiese că din 10 persoane infectate, 9 se vindecă şi unul moare- scrie Giuseppe Cirillo. Aşadar, procentul de mortalitate este de 10%. Aș spune că nu are nicio legătură cu gripa. E clar că gripa ucide mai mult, deoarece afectează pe aproape toată lumea. Dacă însă coronavirusul ar infecta același număr de persoane, ar fi un masacru”.
În acest context al informațiilor și contrainformațiilor conspiraționiste, e nevoie de discernământ, mai ales pentru cei care accesează social media și citesc de-a valma tot felul de știri, mai scrie presa italiană.