Măştile anti-gripă „Made în China” au dispărut din farmacii

Măştile anti-gripă „Made în China” au dispărut din farmacii

Cvasi-isteria creată de epidemia de coronavirus are şi efecte secundare. Teama de a nu deveni următoarea victimă a virusului gripal i-a trimis pe români la farmacii. După ce stocurile de ser antigripal au fost epuizate, acum abia dacă mai găsim măşti de protecţie respiratorie în farmacii, deși prețul acestora a crescut amețitor. În medie, un set de 50 de bucăți de măști costă 400 de lei (368 de lei la cel.ro)! O mască se poartă nu mai mult de trei ore, deci faceți un calcul… Moral și etic este anormal ce se întâmplă.

Multe din farmacii şi-au epuizat stocul de măşti anti-gripă, iar aprovizionarea se face cu dificultate, deoarece furnizorii nu mai dispun de stocuri suficiente. “Nu prea mai există măşti. După ce că le-au scumpit nejustificat, acum nici nu se mai găsesc. Totul a început de când s-a declanşat epidemia de coronavirus” a declarat reprezentantul unui lanţ de farmacii, care are 16 unităţi în judeţul Cluj.

Situaţia a fost confirmată şi de reprezentanţii altor farmacii, care susţin că situaţia este creată şi de sistarea importurilor de măşti din hârtie, care sunt fabricate în China.

“Noi mai avem o cantitate disponibilă, însă este din alt model” spune Luminiţa Rusu, farmacistă în cadrul lanţului Napofarm, care dispune de 13 unităţi în Cluj. “Este important de ştiut că, pentru a oferi cu adevărat protecţie, este ideal ca măştile să fie schimbate după 3 ore de utilizare”, a mai afirmat Luminiţa Rusu, potrivit ziarulfaclia.ro

Fie că avem afecţiuni respiratorii sau nu, medicii ne recomandă să purtăm mască în această perioadă. Îi ferim pe ceilalţi, în cazul în care am luat deja virusului, dar ne şi protejăm de persoanele bolnave din jur.

E o filtrare, de fapt. Gândiţi-vă la o situaţie concretă. Intrăm într-o cameră de gardă şi dacă n-avem mască la intrare, s-ar putea să luăm gripa până să reuşim să ne izolăm de persoana bolnavă”, spune Adrian Marinescu, medic internist.

ziare.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*