Zoon politikon de Dej! Fum, cu foc și pară!

Zoon politikon de Dej! Fum, cu foc și pară!

Nu știu alții cum sunt… Dar știu exact cum sunt eu și știu exact ce simt când un robot anonim îmi explică de ce în familia tradițională rolul femeii este de bucătăreasă născătoare de plozi, mulți și prost crescuți. La propriu. Sau de ce este pământul plat, iar vaccinurile seruri diavolești… Sau de ce nu trebuie să-l votez pe Costan Morar, sau de ce să aleg din mulțimea penibililor politicieni locali unul cât mai imbecil posibil…

În mod firesc, mă simt revoltată. Nu doar pentru ce mi se spune, ci și pentru felul în care mi se servește o pretinsă informație care ar trebui să mă trezească la realitate și să mă scoată din letargia apolitică și asocială în care ne bălăcim cu toții.

Pentru că da, stafful superinteligent, al unui partid politic (oricare ar fi acesta) s-a gândit să intre deja în campanie electorală la Dej. Și, vorba aia, cu un mesaj „de la om la om”! Să ne înțelegem, nu ciocănind insistent la ușile apartamentelor și vorbind direct cu cetățeanul X, ci dând telefoane! Că de, am evoluat și știm să punem tehnologia în slujba intereselor partidului!

Nu răspund la apeluri fără număr, private, ascunse sau oricum ar fi ele. Din principiu. Nu aș fi răspuns nici la apelul unui cretin robotizat care s-a prezentat Ignat, dacă nu aș fi știut de la colegii mei din presă cum sunt hărțuiți dejenii cu mesaje anti Morar.

Motiv pentru care, timp de 6 secunde fix, am ascultat mesajul. Repet, 6 secunde au fost suficiente ca să-mi dau seama că cei care o fac și-au angajat  un PR agresiv, după modelul gazetăresc Liviu Alexa. Fără etică, morală sau alte bla, bla-uri ce țin de un PR decent și profesionist.

Rețeta e simplă: arunci fumigene, că doar nu e foc fără fum, mai provoci niște valuri zise mediatice cu două, trei declarații albe-negre, te victimizezi, indifferent de care parte a poveștii te-ai situa, și până la urmă, poate-ți pică primăria în poală și te aranjezi pe  mulți ani înainte. Tu, copiii tăi, neamurile tale și toți paraziții din jurul tău, pe care îi crezi prietenii tăi.

Ziceam că reacția mea la orice hărțuire prin telefon  de regulă e revolta. Acum însă, a fost greața. Un imens dezgust pentru un mediu populat cu indivizi care în mod normal ar trebui să servească cetățeanul, dar n-o fac. Nici măcar prin telefon.

Nu există practic o modalitate de a împăca înțelepciunea de cârciumă cu felul în care atât de mulți politicieni ar vrea să se vadă pe ei înșiși aplecați spre făurirea binelui colectiv. Cuvintele lor preferate sunt altruism, popor, cetățean, proiecte, fericire, bunăstare, istorie, cultură, viitor… iar verbul uzitat și uzat pe care îl folosesc este a face. Nu contează ce și când. Important este a face. Și, cu cât se vor face mai multe chestii faraonice și inutile pe pământul patriei, mai multe festivaluri ale usturoiului, cepei și gărgărițelor albastre, cu atât mai mare va fi ego-ul politrucului temporar, cu atât mai mult va crește stima sa de sine, în proprii săi ochi, evident.

În tot acest timp, cetățeanul simplu își va dori chestii mărunte și de bun simț: un oraș/sat curat, siguranță pe străzi, locuri de muncă, servicii de calitate, respect…

Indiferent de meciul jucat și de suporterii care țin cu unii sau cu alții, indiferent că mergem sau nu la vot, la sfârșitul fiecărui ciclu electoral ne paște încă o mare dezamăgire.  Chiar și pe plan local, unde politica a devenit o simplă umbră a ceea ce a fost odinioară. Pe vremea când sintagma „omul sfințește locul” nu devenise un basm frumos.

PS: Zóon politikon (in lb. greacă ζῷον : animal și πoλίτικoν: social sau politic), este o sintagmă folosită de Aristotel în lucrarea sa „Politica”. Omul este văzut de către filosoful grec ca „zoon politikon” – animal politic, traducere ambiguă care trebuie înţeleasă eliminând conotaţiile „biologice” ale expresiei şi care vrea să spună că omul este o „fiinţă socială”, neputând trăi în afara comunităţii.

Pe scurt, și furnica este o ființă socială, însă omul, spre deosebire de furnică, este dotat cu conştiinţă comunitară. 

Fum, cu foc și pară!

Morar Costan, primar PSD: „Este revoltător faptul că de două zile cetățenii Dejului sunt hărțuiți cu apeluri telefonice cu numere ascunse prin care sunt transmise mesaje cu caracter electoral. Vorbim despre dreptul la viața privată, vorbim despre protecția datelor personale în timp ce populația unui întreg oraș este bombardată timp de două zile cu apeluri telefonice ale roboților electorali.
Îmi este de greu să înțeleg, în primul rând ca om și cetățean cum lupta politică a putut ajunge la un nivel atât de jos. Îmi este greu să accept acest mod de a face politică, prin astfel de acțiuni josnice, lipsite de onestitate. Nu cred că am ajuns în punctul în care singurul mod de a câștiga puterea a rămas hărțuirea celor de la care vrei votul.
Este inadmisibil și fără precedent ca, sub protecția anonimatului, o persoană, sau un grup de persoane să lanseze atacuri și acuzații pe cât de grave pe atât de nefondate și care nu au nicio legătură cu realitatea. Fiind direct răspunzător și în același timp responsabil în cheltuirea banilor publici, vă asigur că la lucrările de pe Valea Chiejdului nu s-au cheltuit bani publici, ci s-au făcut exclusiv în sistem privat, aspect care a fost, de altfel, verificat de organele de control îndreptățite, neidentificându-se nicio abatere în respectarea legislației în vigoare.
Voi sesiza organele în drept cu privire la această acțiune de defăimare, lașă și fără nicio bază reală îndemnând totodată și cetățenii care consideră că le-au fost încălcate drepturile privind protecția datelor personale prin accesul la numerele lor de telefon din anumite baze de date speciale sau ale operatorilor de telefonie mobilă să se adreseze instituțiilor abilitate în acest sens.

Indiferent de atacuri, de jigniri, de calomnii și de mizerii aruncate în spațiul public, asigur dejenii că voi rămâne alături de ei și pentru ei. Acest lucru nu îl vor putea distruge oricât ar încerca”. (comunicat de presă /7 martie 2020).

Aurelian Mureșan, președintele PNL Dej: „Suntem asaltați de două zile de telefoane insistente, cu mesaje înregistrate, care sugerează fapte penale ale unor personaje politice din Dej.

În calitate de președinte al Partidului Național Liberal Dej și de cetățean al acestui oraș, dezavuez metodele de tip bolșevic prin care se încalcă viața privată a cetățenilor orașului nostru.

De asemenea, solicit public să se facă dovada plângerii penale, pe care primarul a spus că o inițiază, pentru acuratețea informațiilor.

Îi încurajez pe toți cetățenii care se simt lezați să depună plângere organelor competente.
Până la urmă, adevărul va ieși la lumină! ” (postare facebook/7 martie 2020).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*