Cunoscută pentru realizările sale din domeniul cercetării, Universitatea americană „Johns Hopkins” a publicat un ghid util privind evitarea contagiunii cu viruși.
* Virusul nu este un organism viu, ci o moleculă proteică (ADN) acoperită de un strat protector de lipide, care atunci când este absorbit de celulele mucoasei oculare, nazale sau bucale, își schimbă codul genetic, și se transformă în celule agresor și multiplicator.
* Întrucât virusul nu este un organism viu, ci o moleculă de proteine, acesta nu este ucis, ci se descompune de la sine. Timpul de dezintegrare depinde de temperatură, umiditate și tipul de material în care se află.
* Virusul este foarte fragil; singurul lucru care îl protejează este un strat subțire de grăsime. Acesta este motivul pentru care orice săpun sau detergent este cel mai bun remediu, deoarece spuma dizolva grăsimea (de aceea trebuie să frecați mâinile timp de 20 de secunde sau mai mult, pentru a face multă spumă. Prin dizolvarea stratului de grăsime, molecula de proteină se dispersează și se descompune singură.
* Căldura topește grăsimea; acesta este motivul pentru care este bine să folosești apă peste 25 de grade Celsius pentru spălarea mâinilor, hainelor și a tot. În plus, apa caldă face mai multă spumă și asta o face și mai utilă.
* Alcoolul sau orice amestec cu alcool de peste 65% DIZOLVĂ ORICE GRĂSIME, în special stratul lipidic extern al virusului.
* Orice amestec cu 1 parte de înălbitor și 5 părți de apă dizolvă direct proteina și o descompune din interior.
* Apa oxigenată ajută mult după săpun, alcool și clor, deoarece peroxidul dizolvă proteina virusului, dar trebuie să o utilizați pură, ceea ce afectează pielea.
* FĂRĂ SERVICII BACTERICIDE. Virusul nu este un organism viu ca bacteriile; nu se poate ucide ceea ce nu este viu cu antibiotice, dar își dezintegrează rapid structura cu tot ce s-a spus mai sus.
* Niciodată nu scuturați îmbrăcămintea, cearceafurile sau alte materiale folosite. În timp ce este lipit pe o suprafață poroasă, este foarte inert și se dezintegrează în 3 ore de pe o țesătură și o suprafață poroasă. De asemenea se dezintegrează în 4 ore de pe cupru (care este în mod natural antiseptic), în 4 ore de pe lemn, 24 ore de pe carton, 42 ore de pe metal, 72 ore de pe plastic. Dacă folosiți un pămătuf de curățare în casă, moleculele de virus plutesc în aer până la 3 ore și pot fi inhalate cu ușurință.
* Moleculele de virus rămân foarte stabile la frig extern sau frig artificial precum aparatele de aer condiționat în case și mașini. De asemenea, au nevoie de umiditate pentru a rămâne stabile și, mai ales, întuneric. Prin urmare, mediile dezumidificate, uscate, calde și luminoase îl vor degrada mai repede.
* LUMINA de ULTRAVIOLETE, pe orice obiect, descompune proteina virusului. De exemplu, pentru dezinfectarea și reutilizarea unei măști este perfectă. Fiți atenți, lumina UV descompune colagenul (care este proteic) la nivelul pielii, provocând în cele din urmă riduri și cancer de piele.
* Virusul NU POATE trece prin pielea sănătoasă.
* Oțetul NU este util, deoarece nu descompune stratul de grăsime.
* Cea mai puternică vodkă are 40% alcool și ai nevoie de alcool de 65%!
* Cu cât este mai limitat spațiul, cu atât mai multă concentrație a virusului poate exista. Cu cât este mai deschis și mai ventilat natural, cu atât este mai redusă concentratia virusului.
* Toate aceaste informații sunt utile, dar trebuie să vă spălați pe mâini înainte și după ce atingeți mucoasa, mâncarea, încuietorile, butoanele, comutatoarele, telecomanda, telefonul mobil, ceasurile, computerele, birourile, televizorul etc. precum și când folosiți baia.
* Trebuie să hidratați mâinile uscate de la atâta spălare, deoarece moleculele se pot ascunde în micro fisurile din pielea uscată. Cu cât crema este mai groasă, cu atât mai bine.
* De asemenea, asigurați-vă că aveți unghiile cât se poate de scurte.
Studiul la care se face referire poate fi accesat pe: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc2004973