Noi măsuri prevăzute în ordonanța militară nr.4

Noi măsuri prevăzute în ordonanța militară nr.4

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat duminică seară noile restricții care intră în vigoare odată cu ordonanța militară 4. Numărul îmbolnăvirilor din țara noastră se apropie de 2.000, număr de la care se activează scenariul 4 de luptă împotriva coronavirusului. „Sunt măsuri dure, poete cele mai dure din ultimii 30 de ani, pentru că asta ne-o cere momentul în care ne aflăm”, a declarat Vela.

Duminică seară, la ora 20:00, au fost confirmate 1815 cazuri de COVID-19. 43 de oameni au murit, iar 52 sunt la terapie intensivă, a anunțat secretarul de stat Raed Arafat.

– Persoanele care nu respectă izolarea la domiciliu vor intra în carantină instituționalizată timp de 14 zile, fiind obligate să suporte costurile acesteia.

– Cei care nu respectă carantina instituționalizată vor mai sta în carantină 14 zile pe cheltuiala lor.

– Se plafonează costurile la energie electrică, gaze naturale, ssalubritate, apă și carburanți la nivelul înregistrat astăzi.

– Persoanele cu vârsta de peste 65 de ani vor putea circula și în afara intervalului orar 11-13, pentru a beneficia de tratament medical în spital. Totodată, vor putea ieși seara, între orele 20 și 21, pentru nevoile animalelor de companie. Comercianții trebuie să le asigure vârstnicilor accesul cu prioritate în magazine între orele 11 și 13.

– Pentru a proteja cetățenii care locuiesc în blocuri în zone aglomerate, autoritățile locale vor trebui să monteze, din 31 martie, dispozitive cu soluții dezinfectante la toate intrările blocului și vor efectua periodic activități de dezinfecție în scări, lifturi, spații comune.

– A fost autorizat în starea de urgență centrul de cercetări științifice medico-militare, Institutul național de cercetare Cantacuzino pentru a aviza materiale componente echipamente și dispozitive medicale pentru tratamentul infecției cu coronavirus, inclusiv pentru biocide

– Amenzile pentru cei care nu respectă ordonanțele militare cresc peste 2.000 de lei, îm cazul persoanelor fizice și 10.000 de lei în cazul persoanelor juridice.

Secretarul de stat Read Arafat a anunțat că refuzul de internare a unui pacient cade sub incidența penală. „Atragem atenția medicilor și managerilor că pacienții nu pot fi refuzați pe motiv că nu există confirmarea că sunt pozitivi sau negativi. Tratați problema cu maximă seriozitate”, a spus acesta.

ziare.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*