Angajatorii nu mai depun Certificatul de Urgență pentru indemnizațiile de șomaj tehnic

Angajatorii nu mai depun Certificatul de Urgență pentru indemnizațiile de șomaj tehnic

Angajatorii trebuie să depună la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM), electronic, doar o cerere, o declaraţie pe proprie răspundere şi lista angajaţilor pentru care solicită indemnizaţia de şomaj tehnic, nemaifiind necesară depunerea Certificatului de Urgenţă.

Măsurile de organizare pentru depunerea, începând de miercuri, 25 martie, a actelor necesare în vederea obţinerii fondurilor guvernamentale pentru şomajul tehnic sunt pe ultima sută de metri, a anunţat ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru. „Suntem pe ultima sută de metri cu punerea la punct a măsurilor de organizare, astfel încât, de mâine (miercuri – n. r.), să puteţi depune toate actele necesare în vederea obţinerii fondurilor alocate prin măsurile guvernamentale puse la dispoziţie de Guvernul Ludovic Orban”, a precizat Violeta Alexandru (foto), citată de Agerpres.
Ea a subliniat că AJOFM din judeţul în care angajatorul are sediul social vor primi prin mijloace electronice, începând de miercuri, solicitările pentru primirea fondurilor în vederea acoperirii cheltuielilor pentru angajaţii cu contract individual de muncă, pe care i-au înregistrat anterior în REVISAL ca intrând în şomaj, astfel încât să se închidă luna martie.
Angajatorii trebuie să depună, electronic, o cerere, o declaraţie pe proprie răspundere şi lista angajaţilor pentru care solicită fondurile guvernamentale, anterior înregistrându-i în REVISAL ca intrând în şomaj tehnic.

La agenţiile judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială se vor prezenta cei care au alte forme de angajare decât contractul individual de muncă, respectiv cei care lucrează prin PFA, prin forme de lucru tip întreprindere individuală, prin contracte de muncă pe drepturi de autor, dar şi cluburile sportive care au angajaţi în altă formă de muncă decât contractele individuale, precum contractele de activitate sportivă. Toate aceste categorii vor depune electronic o cerere şi o declaraţie pe proprie răspundere. În cazul cluburilor sportive se va ataşa şi lista sportivilor pentru care solicită fonduri.
„Niciuna dintre aceste categorii nu va prezenta Certificat de Urgenţă. Guvernul, având în vedere evoluţia lucrurilor în România, a înţeles să elimine orice barieră birocratică şi să rezume comunicarea cu cei care solicita fondurile la următoarele documente: o simplă cerere, o declaraţie pe proprie răspundere şi, acolo unde este cazul, la AJOFM cu precădere, lista angajaţilor aflaţi în şomaj tehnic, respectiv la AJOPIS cluburile sportive vor depune lista sportivilor pentru care au forme contractuale tip contracte de activitate sportivă”, a explicat ministrul Muncii.

Fondurile se primesc în 15 zile

Violeta Alexandru a reamintit că şomajul tehnic nu va fi plătit de angajatori, ci Executivul va pune la dispoziţie fonduri din care se vor face plăţile către angajaţi. Ea a mai afirmat că cei care vor depune începând de miercuri, 1 aprilie, solicitări la agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă vor primi fondurile în maximum 15 zile.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*