De astăzi cresc amenzile pentru cei care nu respectă condițiile de izolare

De astăzi cresc amenzile pentru cei care nu respectă condițiile de izolare

Noile măsuri aduse de Ordonanța Militară cu numărul 4 prevăd sancțiuni financiare mai aspre pentru cei care nu respectă condițiile de izolare. Ordonanța de Urgență a fost publicată marți, 31 martie, în Monitorul Oficial și se aplică la trei zile de la publicare.

Până miercuri, amenda era cuprinsă între 100 și 5.000 de lei, cu posibilitatea de a achita doar 50 de lei în termen de 15 zile, adică jumătate din minimul prevăzut de lege.

De astăzi, cele mai mici amenzi vor fi cuprinse între 1.000 și 10.000 de lei pentru că se schimbă și modul de calcul.
Concret se poate plăti jumătate din cuantumul amenzii pe care o aplică agentul constatator, deci NU jumătate din minim, așa cum este legea în prezent.
În plus, vor intra direct în carantină și vor plăti din propriul buzunar cheltuielile. 

Mai mult, modificarea prevede că se poate aplica și una sau mai multe dintre următoarele sancțiuni contravenționale complementare, prevăzute în ordonanțele militare: a) confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contravenție; b) interzicerea accesului prin aplicarea sigiliului de către organele abilitate; c) suspendarea temporară a activității; d) desființarea unor lucrări; e) refacerea unor amenajări.

Astfel, se poate dispune confiscarea computerului și a imprimantei la care s-a listat declarația sau adeverința de circulație neconformă, mașina cu care omul se deplasa fără declarație sau adeverință, marfa vândută fără respectarea măsurilor și tot așa.

Totodată s-au introdus încă două modificări drastice:


Art. 284. –
(1) Plângerea formulată împotriva procesului- verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunilor prevăzute la art. 28 nu suspendă executarea sancțiunilor contravenționale complementare aplicate.

Art. 291. –
(1) Contravenientul poate achita, în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului- verbal, jumătate din cuantumul amenzii aplicate de agentul constatator pentru contravențiile prevăzute la art. 28. Asta, în timp ce până acum, se putea achita jumătate din minimul prevăzut de lege.

Totuși, legea mai prevede ca „în caz de anulare sau de constatare a nulității procesului- verbal instanța judecătorească dispune să se achite celui în drept o despăgubire care se stabilește în raport cu valoarea de circulație a bunurilor la momentul confiscării și care se asigură din bugetul autorităților și instituțiilor publice beneficiare.”

Pentru persoanele juridice amenda este cuprinsă între 10 000 și 70 000 lei.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*