Florin Cîțu a evitat să răspundă clar dacă vor avea loc creșterile de pensii și de alocații programate

Florin Cîțu a evitat să răspundă clar dacă vor avea loc creșterile de pensii și de alocații programate

Ministrul Finanțelor a atras atenția că trebuie reevaluate cheltuielile din aparatul bugetar. Florin Cîțu a evitat să răspundă clar dacă vor avea loc creșterile de pensii și de alocații programate în a doua parte a anului sau o eventuală reducere a salariilor bugetarilor.  Ministrul dă asigurări că în acest moment nu există un asemenea proiect, dar atrage atenția că atunci când se fac evaluările cheltuielilor, se are în vedere întregul an. Totul depinde și de execuția bugetară.

„Înseamnă presiune pe buget și da, va trebui să luăm câteva decizii importante în ceea ce privește cheltuielile pentru tot anul. Nu pot să vă spun acum care sunt acele categorii de cheltuieli, pentru că analiza este în curs”, a declarat ministrul Florin Cîțu, luni seara, la Digi24.

Deficitul bugetar pentru 2020 crește semnificativ, odată cu măsurile luate pentru contracararea efectelor economice și sociale determinate de epidemia de coronavirus. „Rolul este de a ne asigura că oamenii primesc ajutoare, pensii, salarii, dar nu va fi ușor și e necesară o reevaluare a întregului buget pe tot anul”, a declarat Florin Cîțu, luni, la finalul ședinței de guvern.

Într-o intervenție telefonică la Digi24, ministrul finanțelor a explicat ce înseamnă această reevaluare a bugetului:

„Ne vom uita dacă în cheltuielile pe care le avem anul acesta există cheltuieli neesențiale, la care putem să renunțăm și să mai reducem din presiunea asupra bugetului. Asta pe de o parte. Dar în același timp, ne uităm și la capitolele importante din bugetul de cheltuieli, unde putem să amânăm o parte din cheltuieli pentru anul viitor. Cum vom avea această analiză, vom ieși cu ea, sper ori la momentul rectificării, ori imediat după”, a spus Florin Cîțu.

Oamenii se întreabă dacă se ia în calcul și o restructurare a aparatului bugetar. La această observație, ministrul a răspuns: „Nu, am spus că în acest moment, nu există în lucru la Ministerul Finanțelor Publice așa ceva. Deci, nu, nu ne uităm la așa ceva. Ne uităm la cheltuieli, e adevărat, dar în ceea ce privește aparatul bugetar, știți foarte bine, acest guvern a început cu 16 ministere în loc de 27, fiecare minister și-a făcut o reorganizare, eu am terminat reorganizarea ANAF, urmează și reorganizarea Ministerului Finanțelor Publice, digitalizarea”.

Cu toate acestea, bugetarii care lucrează de acasă, de exemplu, în regim de telemuncă, deja nu primesc anumite sporuri pe această perioadă, a reamintit Florin Cîțu.

„Ne uităm la toate cheltuielile bugetare. Cheltuielile de personal nu ne interesează în acest moment”, a insistat ministrul. Întrebat dacă poate da asigurări că nu vor fi tăieri de venituri și salarii, ministrul a răspuns: „Vă spun că nu există în acest moment, nu ne uităm la un astfel de proiect în Ministerul Finanțelor Publice, nu există așa ceva, dar ne uităm, e adevărat, la evaluarea pentru întreg anul 2020 și sunt multe cheltuieli, și unele cu impact major, unde putem să facem economii sau care pot fi amânate pentru 2021”.

Ce se întâmplă cu pensiile și alocațiile?

În ceea ce privește majorarea de pensii și de alocații, acestea erau prinse în bugetul inițial, a reamintit Florin Cîțu, dar trebuie văzută și execuția bugetară.  „Când am început anul, bineînțeles că am alocat bani în buget (pentru pensii și alocații mărite – n.r.). De fiecare dată, am spus însă că depinde de execuția bugetară. Tot timpul trebuie să ne uităm atent la execuția bugetară și vedem concluziile după aceea. Dar ne uităm la toate cheltuielile din buget, toate grupele mari de cheltuieli. Dacă după primele două luni execuția bugetară arăta foarte bine, vă spun că în acest moment, în martie, deja vedem impactul crizei, cu venituri mai mici, cheltuielile crescute, iar la rectificarea bugetară vă spun că avem o creștere semnificativă a cheltuielilor, vom aloca în plus un miliard de lei doar pentru concediile medicale, o sumă semnificativă pentru șomaj tehnic, peste 7 miliarde de lei, și mai avem și alte cheltuieli pentru ajutor social, asta înseamnă că vom cheltui foarte mult, în timp ce pentru tot anul veniturile bugetare scad semnificativ, deficitul bugetar crește, estimarea pentru tot anul crește, ceea ce înseamnă că și necesarul de finanțare crește”, a arătat ministrul de finanțe.

sursa: digi24.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*