Biserica Greco Catolică va celebra slujbele din Săptămâna Patimilor și din Săptămâna Luminată „în interiorul bisericilor, fără prezența fizică a poporului credincios”

Biserica Greco Catolică va celebra slujbele din Săptămâna Patimilor și din Săptămâna Luminată „în interiorul bisericilor, fără prezența fizică a poporului credincios”

Conform îndrumărilor transmise, printr-un comunicat de presă, de către PF Cardinal Lucian Mureșan, arhiepiscop major și mitropolit al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, preoții greco-catolici nu vor distribui anul acesta credincioșilor pâinea și vinul binecuvântate, cunoscute sub numele de „paști”.

„Pelerinajul spiritual pe care îl facem în Postul Mare din acest an, îndreptându-ne spre Sărbătoarea Învierii Domnului nostru Isus Cristos, este puternic marcat de răspândirea epidemiei, care cauzează suferințe, teamă și îngrijorare pentru sănătatea proprie și a semenilor noștri. Pe acest drum al Crucii nu suntem singuri, ci îl parcurgem însoțiți și sprijiniți de harul dumnezeiesc, mijlocit de Preasfânta Fecioară Maria, de figurile luminoase ale sfinților, dar și de rugăciunile noastre umile și pline de speranță. Itinerariul străbătut până acum ne-a dezvăluit cât de importantă este relația cu Dumnezeu, prezența Sa în sufletele și în familiile noastre, fiorul tainic al rugăciunii rostite din adâncul inimii. Împreună am redescoperit valoarea compasiunii și a solidarității, am conștientizat ceea ce este esențial și cu adevărat valoros în existența noastră. Mai mult, imposibilitatea participării fizice la Sfânta Liturghie a accentuat în suflete dragostea față de Cristos și dorul după Sfânta Euharistie!” – spune PF Lucian.

Amintind că „situațiile grave pretind măsuri adecvate din partea autorităților Statului și din partea Bisericii”, PF Lucian recomandă preoților și credincioșilor ca, în perioada rămasă din Postul Mare, „să se apropie mai mult de Dumnezeu prin rugăciunea personală, prin rugăciunile rostite în familie”. „Citirea Psalmilor și a Paraclisului Maicii Domnului, recitarea Rozariului și rugăciunea adresată Fericiților Episcopi Martiri vor aduce mult folos sufletesc” – arată ierarhul.

Acesta recomandă preoților care slujesc în parohii și în mănăstiri să se îngrijească, „în măsura posibilităților”, de celebrarea slujbelor din Săptămâna Patimilor și din Săptămâna Luminată „cu ușile închise, în interiorul bisericilor, fără prezența fizică a poporului credincios”.

„Preoții slujitori nu vor celebra la Liturghia din Joia Mare ritualul spălării picioarelor, nu vor organiza procesiunile în jurul bisericilor la Slujba Prohodului din Vinerea Mare și nici la Slujba Învierii. După celebrarea Canonului Învierii, preoții nu vor distribui credincioșilor pâinea și vinul binecuvântate, care sunt cunoscute în tradiția noastră sub numele de «paști». În noaptea de Paști, credincioșii să citească Evanghelia Învierii, să aprindă o lumânare și să cânte troparul «Cristos a înviat din morți…». În noaptea Învierii se vor trage clopotele la miezul nopții, iar în ziua Învierii la orele 10:00, la începerea Sfintei Liturghii” – recomandă PF Lucian, adăugând îndemnul adresat credincioșilor de a participa la aceste celebrări „în mod spiritual, unindu-se în rugăciune cu ierarhii și preoții, cu călugării și călugărițele și urmărind, unde este posibil, sfintele slujbe transmise prin canalele de televiziune sau prin intermediul radioului și internetului”.

Preoții sunt îndemnați „să discearnă, în funcție de fiecare caz în parte”, solicitările spirituale și pastorale ale credincioșilor, pentru a identifica existența unor situații urgente care necesită administrarea Sfintelor Taine, iar în aceste situații, atât credincioșii, cât și preotul, să respecte normele igienico-sanitare prevăzute de autorități în vederea evitării unei posibile infectări. Acordarea Sfintelor Taine bolnavilor internați se va face „cu respectarea atentă a tuturor condițiilor prevăzute în fiecare spital”.

„Ne rămâne tuturor posibilitatea să ne pregătim spiritual prin examinarea conștiinței și prin trăirea spiritului pocăinței, iar unirea noastră cu Dumnezeu va fi întărită prin împărtășirea spirituală” – a mai precizat cardinalul în mesajul său transmis credincioșilor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*