PRO România Cluj propune câteva soluții eficiente pentru a le asigura producătorilor locali o șansă de a-și valorifica produsele pe durata stării de urgență și în perioada post-criză, inițiativa venind și în sprijinul clujenilor din mediul urban care ar avea alternative de consum al unor produse proaspete, la costuri mai reduse în comparație cu marile lanțuri de supermarketuri.
”Am inițiat o serie de consultări cu producătorii agricoli mici și mijlocii din județ, iar aceștia și-au manifestat îngrijorarea că decizia de a prelungi starea de urgență le va afecta vânzările și că vor rămâne cu marfa nevalorificată”, menționează liderii PRO România Cluj.
În acest context, propunem ca Centrul Agrotransilvania să devină un centru de colectare gratuit al produselor locale, iar Consiliul Județean Cluj să acționeze ca un facilitator pentru valorificarea acestora. Mai concret, Consiliul Județean ar putea negocia vânzarea acestor produse la prețuri preferențiale către serviciile de alimentație publică aflate în subordinea autorităților publice locale, către lanțurile locale de magazine alimentare sau chiar către entitățile active din HORECA și către firmele de distribuție a produselor agricole.
În plus, în perioada imediat următoare, Centrul Agrotransilvania ar trebui să asigure un punct de comercializare a mieilor de către producătorii locali, fără costuri pentru aceștia. De asemenea, solicităm Primăriei Cluj-Napoca să amenajeze multiple puncte de vânzare a cărnii de miel în piețele locale și să le asigure acces gratuit producătorilor care doresc să-și desfacă marfa astfel.
”Suntem conștienți de presiunea existentă la nivelul autorităților ca urmare a acestei pandemii, dar trebuie să începem să gândim etapa următoare. Țara va fi puternic afectată economic și social ca urmare a stării de urgență și preocuparea noastră de acum înainte va fi aceea de a găsi soluții pentru a resuscita economia. Venim acum cu o idee pentru producătorii locali, pentru că e o urgență majoră: mai este foarte puțin până la Sărbătorile Pascale și mulți crescători de miei ne-au cerut ajutorul. Vom continua seria de consultări și cu alte categorii, pentru a identifica problemele cu care se confruntă și a le pune pe agenda publică”, declară Remus Lăpușan, lider PRO România Cluj.
Pe termen mediu, încurajăm și Consiliului Județean să inițieze consultări cu primarii din județ, cu asociațiile de producători, cu clusterele din domeniul agricol și cu conducerile serviciilor publice deconcentrate cu competențe în domeniul agricol (APIA, Direcția pentru Agricultură, DSVSPA), pentru a veni cu noi inițiative post-criză pentru sprijinirea agricultorilor locali în timpul acestei perioade de grele încercări. (PRO România Cluj- Biroul de presă)