România pare cuprinsă de o frenezie a producerii și achiziției de tuneluri de dezinfectare. Acestea sunt instalații care, folosind împrăștierea de biocid (substanțe active ce distrug microorganisme) sau dezinfectant și, adesea, și a lămpilor cu ultraviolete (UV), ar ajuta la reducerea virusurilor și a bacteriilor de pe încălțăminte, haine și mâini, odată ce o persoană trece prin tunel.
Numai că, spun specialiștii, aceste dispozitive au mai curând o eficiență limitată, sigur inexistentă în cazul coronavirusului SARS-Cov19, ba chiar riscă să pună în pericol sănătatea oamenilor.
În cadrul unei conferințe de presă, Secretarul de stat Raed Arafat a fost întrebat de un redactor Digi24 dacă au vreo eficiență „tunelurile de dezinfectare” – care au beneficiat de multă reclamă în media, în ultima perioadă.
„Nici vorbă”, a răspuns doctorul Arafat. El a precizat că nici medicii din afară nu le consideră o soluție, dat fiind că nu există vreun studiu care să demonstreze că acestea pot îndepărta definitiv coronavirusul. „Nu e dovedit impactul. E o iluzie că dacă stropești peste tot persoane cu dezinfectant, ai eliminat de tot virusul. Nu e clar pe unde pătrunde dezinfectantul, dacă îl ai pe haine, cât timp rămâne pe tine… Riscul este să ieși de acolo cu impresia că te-ai curățat și de fapt să nu fie așa”, a spus Arafat.
Problema expunerii la biocide
O chestiune controversată legată de tunelurile de decontaminare este dată de numărul de expuneri la ”jeturile” de biocid / dezinfectant. Niciunul dintre instalațiile prezentate mai sus nu sunt însoțite de instrucțiuni legate de câte treceri prin tunel sunt recomandate sau permise unei persoane pe zi, pe săptămână, pe lună.
Există standarde stricte în Uniunea Europeană legate de cantitățile de biocide la care pot fi expuși oamenii (vezi spre exemplu aici), oricum expunerile necontrolate / multiple pot să aibă efecte negative.
Să mai spunem că nu am găsit informații despre folosirea tunelurilor de dezinfecție în vreunul dintre statele Uniunii Europene.
surse: digi24.ro, g4media.ro