Săptămâna Mare, ultima săptămână a Postului Pastelui, numită și Săptămâna Patimilor, are menirea de a pregăti credincioșii pentru Înviere.
Pentru a simți bucuria pascala trebuie să ne pregătim în această săptămână atât sufletul, cât și trupul, inăsprind postul, pe cât ne stă în putință măcar în aceste ultime zile, care sunt îi cele mai importante din Post. După cum spune Sfantul Ioan Gura de Aur, bucuria lui Dumnezeu se revarsă și peste cel care a venit abia în ceasul al unsprezecelea, ca și peste cel care a venit încă din ceasul întâi la Hristos.
Postul Negru este ținut în credința că Dumnezeu îl va feri pe cel care posteste de toate bolile, îl va face să fie sănătos și să-i meargă bine tot restul anului și-l va ajuta la necazuri și nevoi.
Pentru Săptămâna Patimilor sunt caracteristice următoarele tradiții: păstrarea liniștii, a tristeții generale; focuri rituale; respectarea strictă a postului; interdicția unor importante lucrări casnice; îngrijirea locuințelor; curățenia prin curți; întreruperea provizorie a lucrărilor principale în câmp; confecționarea hainelor noi pentru sărbătoare; tăierea vitelor și păsărilor pentru sărbători; tocmirea lautarilor pentru hora satului; impartasirea la biserica; iertarea reciprocă între oameni
Numită și Săptămâna Neagră în Bihor și Maramureș, Săptămâna Mare găsește pe toata lumea ocupată, toți se pregătesc să întâmpine marea zi a Invierii Domnului.