Epidemia de rujeolă numără 20 de mii de îmbolnăviri

Epidemia de rujeolă numără 20 de mii de îmbolnăviri

În România, de la începutul epidemiei de rujeolă, în 2016, s-au înregistrat 19.813 cazuri, din care 64 de decese, marea majoritate fiind în rândul copiilor. În perioada 13.04.2020 – 17.04.2020 au fost raportate 57 de cazuri confirmate în patru judeţe: Satu Mare, Cluj, Bihor, Timiş.

Este bine cunoscută comunitatea numeroasă de romi care locuiește „pe Poieni”, localitatea Reteag, locul de unde a plecat epidemia de rujeolă din 2016. La vremea respectivă s-au îmbolnăvit peste 200 de copii din Bistrița-Năsăud și Cluj. În 2017, rujeola a lovit din nou în zona respectivă, iar la nivel național au fost înregistrate 27 de decese.

Pentru sezonul 2020 – 2021, ministerul intenţionează să achiziţioneze 3.000.000 de doze de vaccin gripal pentru campania de imunizare gratuită a persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire. Ministerul Sănătăţii precizează că a achiziţionat deja dozele necesare pentru vaccinarea antigripală a copiilor cu vârste între 6 luni şi 5 ani, fiind semnat primul contract de vaccin gripal tetravalent pentru aceasta categorie de vârstă.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a declarat vineri, 24 aprilie, că în acest moment există o epidemie de rujeola care a ajuns la 20.000 de îmbolnăviri şi 64 de decese în România.

„În plină pandemie realizăm cât de important este să existe vaccinuri pentru boli infecţioase şi să le folosim în timp util pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu risc vital. Deşi în această perioadă ne focusăm acţiunile în lupta cu noul coronavirus, trebuie să fim conştienţi că există încă alte boli transmisibile care pot afecta starea de sănătate a populaţiei, în special a copiilor, neprotejaţi împotriva unor boli care pot fi fatale cum ar fi rujeola, difteria sau tetanosul. Să nu uităm că avem încă în evoluţie o epidemie de rujeolă pe teritoriul României în care s-au înregistrat aproximativ 20.000 de îmbolnăviri şi 64 de decese. Nu trebuie să lăsăm garda jos, vaccinarea de rutină trebuie să continue în această perioadă, deoarece avem obligaţia să prevenim îmbolnăvirile de orice fel, mai mult ca oricând”, a declarat Tătaru, potrivit unui comunicat de presă transmis de Ministerul Sănătăţii.

Rujeola (pojarul) este o boală infecţioasă foarte contagioasă, uneori cu evoluţie severă, provocată de virusul rujeolic. Afectează mai ales copiii cu vârsta cuprinsă între 1 şi 3 ani, care nu sunt vaccinaţi şi care nu mai sunt protejaţi de anticorpii mamei lor. Modul cel mai eficace de a preveni rujeola este vaccinarea antirujeolică, care protejează şi elimină riscul de a face forme severe ale bolii, complicaţii sau deces.

Două doze de vaccin rujeolic protejează aproape 100% împotriva bolii şi complicaţiilor potenţial severe ale acesteia. Vaccinul ROR protejează copilul de trei boli: rujeola, oreion şi rubeolă. Prima doză de vaccin ROR se administrează la vârsta de 1 an, iar cea de-a doua doză la vârsta de 5 ani. În unele cazuri pot apărea reacţii adverse uşoare cum ar fi febra sau înroşirea şi umflarea uşoară a locului unde s-a făcut vaccinul.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*