Deficitul bugetar de stat ar putea depăși 100 de miliarde de lei în 2020

Deficitul bugetar de stat ar putea depăși 100 de miliarde de lei în 2020

Deficitul bugetar ar putea depăși 10% din PIB, potrivit calculelor Consiliului Fiscal. Există momentan două scenarii luate în considerare de către Consiliul Fiscal. Potrivit calculelor oficiale, deficitul s-ar putea situa între 9.9 și 10.4% din PIB (113 de miliarde de lei) sau ar putea ajunge la 6.7% din PIB (73 de miliarde de lei).

„Există doar trei posibilităţi majore, din experienţa nu numai a noastră, ci şi a altor ţări. Ne spun că există doar trei posibilităţi de acoperire a deficitului. Cele trei nu sunt exclusive, sunt cumulative.

Anume: un împrumut externe, creştere de venituri- aceasta este ordinea în manuale – şi bineînţeles reducerea de cheltuieli publice. Acum, cred că un mix între ele oricum va fi”, a explicat cercetătorul Iulian Stănescu, conform Antena 3.

Fiind vorba de deficit bugetar, acesta s-ar traduce printr-o datorie ipotetică pe care fiecare cetățean al României o va avea. Astfel, pentru scenariul unui deficit de 10.4%, fiecare român va încheia anul cu o „datorie” de 5.900 de lei, iar dacă deficitul va ajunge la 6.7%, datoria va fi mai mică, undeva în jurul 3.900 de lei.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*