Amenzile, declarate neconstituționale, nu sunt anulate automat

Amenzile, declarate neconstituționale, nu sunt anulate automat

Curtea Constituțională a admis sesizarea Avocatului Poporului împotriva ordonanței de urgență care instituie amenzi de până la 20.000 de lei pentru nerespectarea izolării și a restricțiilor de circulație.
Acestea au fost instituite prin OUG 36/2020 de guvernul ORBAN.

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) transmite tuturor cetățenilor care considera că au fost în mod abuziv amendați în perioada stării de urgență, pentru încălcarea prevederilor din ordonanțele militare, că pot contesta aceste amenzi, în instanță, până pe data de 30 mai 2020.

FACIAS atenționează că decizia Curții Constituționale a României, care a stabilit că amenzile date în conformitate cu prevederile ordonanțelor militare sunt neconstituționale, nu atrage automat anularea acestora. Contestația împotriva procesului verbal al contravenției poate fi contestat în instanță doar până la data de 30 mai, respectiv 15 zile de la încheierea stării de urgență.

Cei care au contestat deja amenzile pot acum folosi în instanță și decizia CCR.

La fel, cei care au plătit deja amenzile pot să le conteste și, în cazul în care vor avea câștig de cauză, urmează să își recupereze banii de la stat.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*