Ministrul Culturii vrea să fie „rescrise” piesele de teatru!

Ministrul Culturii vrea să fie „rescrise” piesele de teatru!

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu susține că, în contextul epidemiei de Covid-19, „riscul e mai mic într-o piesă de tipul „Take, Ianke și Cadâr” decât în „Romeo și Julieta”. Vorbim despre apropierea fizică dintre personaje”. 

„Ține de alegerea repertoriului. Una e distanța socială din Romeo și Julieta, alta e distanța socială din Take, Ianke și Cadâr. Bănuiesc că nu există o apropiere atât de mare între Take, Ianke și Cadîr, cum este între Romeo și Julieta.” – este afirmația făcută recent de ministrul Culturii, care încerca să explice cum ar putea actorii să păstreze distanța în teatre. 

Ministrul Culturii consideră că, în momentul în care se doreşte păstrarea distanţei sociale, se poate lucra şi la scenariu, astfel încât să se elimine scenele care includ o apropiere mai mare.

Aspru criticat, mai ales pe rețelele de socializare, ministrul Bogdan Gheorghiu și-a nuanțat afirmațiile, dar insistă că alegerea repertoriului ar trebui să țină cont de riscurile provocate de noul coronavirus. Nu numai actorii, ci întregul personal al unui teatru este expus. O piesă cu multe personaje presupune și o desfășurare tehnică de forțe mai mare decât un monolog, a spus, la RFI, ministrul Culturii.

Bogdan Gheorghiu a mai declarat că „Nu știu exact la ce se referă aceste polemici. Activitatea din minister nu îmi permite să urmăresc îndeaproape ceea ce se comentează pe rețelele de socializare”.

Într-o primă fază, Ministerul Culturii prevede deschiderea bibliotecilor, muzeelor și librăriilor. Abia într-o a doua fază să fie permisă și deschiderea teatrelor și în general a instituțiilor ce țin de arta spectacolului. Dar cu o participare de maxim 50 de spectatori.

„Și în cadrul muzeelor să știți că va ține de decizia fiecărui manager. Noi nu vom impune sau nu vom încerca să forțăm mâna nimănui. Până când fiecare nu știe că propria curte elimină riscurile ce țin de această pandemie, nici noi nu recomandăm și nimeni nu recomandă să deschidă porțile acelei instituții. Legat de ceea ce m-ați întrebat mai devreme și în alegerea repertoriului vorbim de măsuri de prevenție. Nu am încercat să induc sau să impun repertoriul cuiva. Vorbim strict de riscurile la care se expun artiștii și personalul din cardul instituției teatrale. Dacă vorbim de măsuri luate în sală, ca și la cinematografe, e una. Dar aici vorbim strict de riscul la care se expun cei de pe scenă și din spatele scenei” – a declarat ministrul. 

Mai departe Bogdan Gheorghiu a anunțat că are în vedere noi măsuri pentru a-i ajuta pe artiștii independenți, chiar dacă… statul nu știe cu exactitate numărul lor. 

foto: opereta.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*