Variety of bread on old wooden table

Produsele de panificație s-ar putea scumpi cu 25% spun fermierii

Fermierii susţin că sectoarele carne, lapte, panificaţie, legume-fructe sunt afectate de lipsa pieţei de desfacere, în contextul în care importurile la preţuri mici sunt în creştere. Unul dintre efecte constă în reducerea preţurilor la poarta fermelor, trend care nu se regăseşte la rafturile magazinelor. Din cauza secetei, este posibilă o majorare de preţ a produselor de panificaţie cu până la 25% în următoarea lună.

Redeschiderea exporturilor de cereale a condus la creşterea preţului pentru grâu cu 15% în doar două săptămâni. „Aceste creşteri vor continuă, având în vedere producţia agricolă slabă din acest an. În lipsa unui plan concret la nivelul guvernului, ne aşteptăm că preţul produselor de panificaţie să crească cu peste 25% în următoarea lună. Atragem atenţia că cea mai mare partea a cerealelor se utilizează în furajarea animalelor, ceea ce impactează asupra producţiei de alimente”, , anunţă fermierii printr-un comunicat din partea Sindalimeta, Sindicatul din industria alimentară, scrie Economica.net.

Fermierii organizaţi în mai multe Asociaţii şi Confederaţii atrag din nou atenţia asupra problemelor cu care se confruntă din cauza imposibilităţii de a-şi vinde marfa şi a reducerii preţurilor la poarta fermei în contextul pandemiei cu noul coronavirus. Ei cer Guvernului o serie amplă de măsuri care să vină în sprijinul relansării industriei care asigură 12% din PIB.

foto: RO.aliment

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*