Cantităţi importante de biocide retrase de la utilizare

Cantităţi importante de biocide retrase de la utilizare

Sute de litri de biocide au fost retrase de la utilizare iar alte câteva mii au fost oprite la comercializare din cauză că nu îndeplineau întru totul standardele naţionale şi europene în domeniu, se arată într-un raport al Direcţiei de Sănătate Publică al Judeţului Cluj.


Cu ocazia controalelor legate de utilizarea biocidelor, inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului Cluj au retras de la utilizare 614 litri, iar de la comercializare 3494 litri și 90 kg produse neconforme. De asemenea, s-au aplicat 12 amenzi în valoare de 195.000 lei și 2 avertismente. Amenzile au fost aplicate pentru neconformitățile constatate privind etichetarea şi comercializarea unui produs biocid neavizat – repelent TP19.

Produsele biocide, aşa cum sunt definite de actele normative, sînt substanţele active şi preparate care conţin una sau mai multe substanţe active, avînd scopul să distrugă, să împiedice, să facă inofensivă şi să prevină acţiunea oricărui organism dăunător, prin mijloace chimice.


Modul defectuos în care se utilizează şi achiziţionează substantele dezinfectante şi sterilizante, adică biocidele constituie una dintre cauzele de îmbolnăviri pe parcursul spitalizării. Potrivit DSP Cluj, anul trecut, la nivelul unităţilor sanitare din Judeţul Cluj s-au înregistrat un număr total de 1762 infecţii asociate asistenţei medicale, cele mai multe la nivelul secţiilor de chirurgie şi ATI, de etiologie digestivă şi urinară.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*