Topul județelor, după amenzile date în starea de urgență

Topul județelor, după amenzile date în starea de urgență

A apărut un top al judeţelor din România după amenzile date în starea de urgenţă. Diferenţa dintre primul şi ultimul loc e de 40 de milioane de lei. În starea de urgenţă, valoarea maximă a amenzii pentru nerespectarea restricţionării circulaţiei a fost de 20.000 de lei.

Au fost date 300.000 de amenzi cu valori cuprinse între 450 și 4.500 de euro, în timp ce salariul mediu din țară este de doar 700 de euro.

Astfel, într-un top al judeţelor cu cea mai mare valoare a amenzilor, judeţul Bihor este pe primul loc, cu sancţiuni în valoare de peste 40 de milioane de lei, scrie cotidianul.ro

Pe locul doi este judeţul Dolj, acolo unde poliţiştii au aplicat amenzi în valoare de aproape 18 milioane de lei, conform unei analize a ONG-ul Expert Forum.

La polul opus este judeţul Gorj, acolo unde angajaţii MAI şi MapN au dat amenzi în valoare de puţin peste 1 milion de lei.

În urma acestei analize, judeţele care au valorile cele mai mari la amenzi nu sunt şi cele care au acordat cele mai multe sancţiuni. Astfel, cel mai mare număr de amenzi a fost aplicat în judeţul Prahova, cu peste 11.000, urmat de judeţul Constanţa şi Iaşi.

România este, de departe, campioana amenzilor date în starea de urgență, atât ca număr, cât și ca valoare, potrivit Le Monde. 

Ludovic Orban și Iohannis au atacat puternic decizia Curții Constituționale care a invalidat aceste amenzi, susținând că poporul nu este disciplinat și fără aceste amenzi situația ar fi degenerat. Pentru Orban, anularea amenzilor este un „apel la anarhie”.

Francezii dau exemplul lui Vasile Bundea, un inginer care își completează religios declarațiile pe proprie răspundere, după ce, la final de aprilie a fost amendat cu echivalentul a 450 de euro, pentru că declarația pe care o avea la momentul respectiv avea data greșită: „Am încercat să îi fac pe polițiști să înțeleagă, dar n-am reușit. Încă una și mi-am luat la revedere de la salariul pe întreaga lună. Amenzile sunt exagerate.”

foto: cotidianul.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*