Muzeul din Dej se redeschide cu „Expoziția de vară a Asociației Brickenburg”

Muzeul din Dej se redeschide cu „Expoziția de vară a Asociației Brickenburg”

Având în vedere proiectul de lege privind starea de alertă, instituită din 15 mai 2020, care prevede reluarea activităților la nivelul instituțiilor muzeale, Muzeul Municipal Dej se pregătește să-și redeschidă porțile pentru public.


Muzeul a împlinit anul acesta 95 de ani de la înființare și a avut o activitate aproape neîntreruptă în perioada 1925-2020. În cele două luni de închidere a activităților cu publicul muzeografii au desfășurat activități de inventariere a obiectelor din patrimoniu și este aproape gata proiectul unei expoziții de piese lego organizată în colaborare cu Asociația Brickenburg. Expoziția intitulată ,,O explorare inedită a Cosmosului” se adresează în aceeași măsură copiilor și adulților, aducând în atenție dorința de descoperire a misterelor spațiului prin prisma jocului. Vor fi expuse modele LEGO(R) cu tematică spațială, reflectând această preocupare pe o perioadă de mai mult de 40 de ani, precum și lucrări Toy Photo și de grafică filatelică, realizate de artiști din mai multe țări

Expoziția va fi deschisă în 25 mai, ora 10, la sediul muzeului fiind dedicată Zilei Copilului dar și altor categorii de vârstă pasionate de aceste jocuri. Evenimentul expozițional lego este la a doua ediție, organizat la muzeul dejean de către cei de la Brickenburg. Prima expoziție fiind deschisă anul trecut în luna mai, intitulată ,,Ethnologia Galactică-2019” înscrisă în seria expozițiilor internaționale din Uniunea Europeană dedicate pasionaților de LEGO. Asociaţia Brickenburg, reprezentată la nivel de ambasador, este una din cele mai importante organizaţii de fani ai sistemului LEGO, fiind oficial recunoscută la nivel mondial prin expozițiile sale de înaltă ținută, prezentate în ţară şi în străinătate. Expoziția reprezintă o invitație la creativitate pentru copiii de toate vârstele, demonstrând construirea inteligentă a numeroase obiecte, printre care: navete spațiale, roboți, clădiri, etc. Expoziția de vară a Asociației Brickenburg, găzduită de Muzeul Municipal Dej, poate fi vizitată de public în perioada 25 mai-26 iunie 2020, de luni până vineri între orele 8:00-16:00.


Pentru vizitarea expoziției trebuie să se țină seama de hotărârile Comitetului Național pentru Situații de Urgență și de ordinul comun al ministrului Culturii și al ministrului Sănătății care vor institui măsuri generale pentru desfășurarea activităților la nivelul instituțiilor muzeale. Până la apariția acestor norme în Monitorul Oficial reprezentanții muzeului dejean au întocmit un Regulament special cu măsuri obligatorii în ceea ce privește desfășurarea unei vizite la muzeu pentru limitarea răspândirii infecțiilor cu Coronavirus pe perioada stării de alertă. Câteva dintre aceste reguli sunt: purtarea obligatorie a măștii de protecție de către vizitatori și personalul muzeului; păstrarea distanței de 2 metri între vizitatori, dacă nu sunt membrii unei familii; dezinfectarea mâinilor și a încălțămintei la intrarea în muzeu; crearea unui singur circuit de vizitare pentru a evita întâlnirea vizitatorilor; grupurile mai mari de 10 persoane au nevoie de o programare prealabilă; în muzeu vor intra câte 5 persoane, pentru vizitarea expozițiilor, la interval de 15 minute, dar nu mai mult de 10 persoane pe circuitul de vizitare; persoanele de peste 65 de ani au prioritate între orele 8-10; vor fi aerisite și dezinfectate de mai multe ori pe zi spațiile de vizitare, clanțele de la uși, holurile de la intrare, iar la sfârșitul fiecărei săptămâni de lucru muzeul va fi dezinfectat cu soluții biocide pe bază de clor. Toate aceste măsuri sunt luate pentru asigurarea unui climat sigur pentru sănătatea și siguranța vizitatorilor muzeului care sunt așteptați începând de luni 18 mai 2020, ora 9,00.


Muzeul deține o impresionantă colecție de artefacte preistorice, inclusiv fosile de mamut, o colecție de carte veche (un exemplar din Cazania lui Vaarlam-1643), obiecte care au aparținut breslelor dejene, o colecție de artă plastică dar și obiecte unicat: un exemplar al Rezoluției Marii Uniri de la 1 decembrie 1918.


C. Albinetz

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*