Armata are în plan să „lupte” cu ştirile false cu ajutorul unui program informatic care va monitoriza în timp real până la 24 de canale media. Sistemul are o valoare de peste 1 milion de lei şi va stoca fluxul informaţional timp de 20 de zile.
Ministerul Apărării (MApN) a lansat marţi o licitaţie deschisă pentru achiziţia unui sistem informatic necesar monitorizarii şi procesării informaţiilor media pentru a reacţiona la ştirile false referitoare la Armată, arată datele din Sistemul electronic de achiziţii publice, consultate de Hotnews.ro.
Sistemul va monitoriza şi procesa 24 de posturi TV, radio şi media online. Obiectivul general al achiziţiei este informarea în timp util a decidenţilor şi peronalului MApN privind informaţii din mass-media referitoare la armata.
Contractul publicat în SEAP şi semnalat şi de site-ul GeoDef.ro are o valoare estimată la peste 1,1 milioane de lei (fără TVA) şi presupune achiziţia de servere, a unei soluţii informatice de monitorizare TV 24 posturi şi laptopuri. Termenul limită pentru primirea ofertelor este 10 iunie 2020.
În caietul de sarcini al licitaţiei se menţionează că obiectivul general al achiziţiei este „informare în timp util a decidenţilor şi peronalului MApN privind informaţii din mass-media referitoare la armată sau de interes pentru respectivul personal”.
Obiectivul specific al achiziţiei este: „monitorizare şi procesare media (TV, radio şi media online)”.
Produsul „Echipament monitorizare TV 24 posturi” este destinat înregistrării simultane a minim 20 canale audio-video, comprimarea, stocarea/arhivarea înregistrărilor pe o perioadă de timp prestabilită precum şi rularea aplicaţiilor de reţea care necesită procesare în timp real (aplicaţie de sistem media logger, tip server audio-video; aplica’ie client media logger, tip player audio-video).
Aplicaţia software trebuie să permită implementarea unui sistem care să aibă facilităţi specifice proceselor de tip «audio-video logging» pentru a asigura:
-înregistrarea directă, OnAir şi OffAir a unor stream-uri audio-video multiple, de la orice sursă specifică difuzării şi recepţiei programelor radio-TV (receptoare radio/TV digitale, internet şi HDMI)
-comprimarea, stocarea şi arhivarea înregistrărilor pe o perioada de timp prestabilită.
-importul metadatelor asociate emisiunilor şi programelor difuzate
-accesul securizat la înregistrările audio-video.
În documentaţia publică din SEAP nu sunt menţionate posturile TV, radio ori publicaţiile online care vor fi monitorizate de acest sistem informatic al Armatei.