Programul pentru achiziționarea de calculatoare pentru copiii săraci, inaccesibil de 16 ani

Programul pentru achiziționarea de calculatoare pentru copiii săraci, inaccesibil de 16 ani

Ministerul Educației estimează că 250.000 de elevi, aproape 9% din total, n-au dispozitivele necesare pentru a învăța online. Din 2004 există programul “Euro 200”, prin care elevii și studenții pot beneficia de un ajutor de 200 de euro pentru a cumpăra un calculator. Însă accesarea banilor este imposibilă pentru cele mai multe dintre familiile sărace.

Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) arată, într-un studiu recent, că 32% dintre elevii din România n-au acces individual la un laptop, tabletă sau calculator. Sunt sute de mii de copii care nu pot învăța acasă, online, în pandemie. Iar una dintre cauze este că autoritățile n-au adaptat programul “Euro 200” la realitatea familiilor dezavantajate.

O familie cu șase copii, unde doar un părinte este angajat, cu salariul minim pe economie, “nu este suficient de săracă” ca să primească bani pentru computer. Motivul: nu se încadrează în venitul brut de 250 de lei/lună pentru fiecare membru din familie. Salariul minim brut este de 2.230 de lei, ceea ce înseamnă, la o familie cu opt membri, 278 de lei de fiecare. În realitate însă, revin doar 168 de lei de fiecare. Pentru că, de fapt, nu trăiești din brut, ci din net. Iar salariul minim net este de 1.346 de lei.

Teme făcute cu telefonul mamei Printre elevii care nu se încadrează în programul “Euro 200” sunt și cei trei copii ai Vasilicăi Pușculița. Familia ei locuiește în Valea Bisericii, un sat din județul Ialomița, “unde majoritatea locuitorilor sunt săraci”, explică reprezentanții World Vision România, o organizație neguvernamentală care activează pentru copiii din mediile vulnerabile. Cosmina, clasa I, Eugen, clasa a II-a și Nicușor, clasa a IV-a, nu au calculator sau tabletă acasă. Toți își fac temele, în această perioadă, ajutându-se de telefonul mamei.

Vasilica își dorește un calculator pentru copii, ca să învețe mai ușor și să-și facă temele. Așa că a aplicat la programul “Euro 200”. Școala nu i-a acceptat însă dosarul, pentru că veniturile familiei nu se încadrează în plafonul aprobat de Ministerul Educației.

“Eu nu lucrez, numai soțul. Muncește la fabrica Danone pe salariul minim”, explică Vasilica. Salariul brut al bărbatului, 2.230 de lei, împărțit la cei cinci membri ai familiei, înseamnă 446 de lei pentru fiecare, aproape dublu față de plafonul stabilit. Alocațiile și bursele sociale ale copiilor nu se iau în considerare.

Și salariul net, de 1.346 de lei, dacă se lua în considerare, împărțit la cei cinci membri ai familiei, însemna 269 de lei pentru fiecare. Peste plafon. Familia Pușculița nu e suficient de săracă, în opinia guvernanților. Indexarea care nu s-a mai făcut Programul “Euro 200” constă în oferirea unui ajutor financiar de 200 de euro elevilor și studenților din familii sărace pentru achiziționarea unui calculator, diferența urmând să fie acoperită de beneficiar în rate, după încheierea unui contract cu agentul economic. “Euro 200” a fost înființat în 2004, când ministrul Educației era Alexandru Athanasiu, în Guvernul condus de Adrian Năstase. Principala condiție de atunci, pentru a te încadra, era ca venitul pe membru de familie să nu depășească 150 de lei brut. În 2004, salariul minim brut era de 280 de lei. Asta înseamnă că plafonul de 150 de lei reprezenta 50% din salariul minim de la acea vreme.

Potrivit Legii Nr. 269 din 2004, plafonul de 150 de lei trebuia să se indexeze “anual, prin hotărârea Guvernului, în funcție de indicele de creştere a prețurilor de consum”.

Astăzi, plafonul ar fi trebuit să fie 1.115 lei, potrivit calculelor organizației World Vision. Însă în 16 ani, dintre cei 21 de miniștri care au trecut pe la Ministerul Educației, doar unul a crescut plafonul pentru “Euro 200”. Plafonul înghețat a descurajat familiile nevoiașe să aplice pentru program.

Dacă în 2004 numărul de cereri a fost de peste 25.000, în 2018 a ajuns la puțin peste 2.700, în cazul elevilor. În cazul studenților, în 2004 au fost depuse aproape 4.500 de solicitări, iar în 2018 au existat doar 3 cereri. 100 de lei pentru o generație Lucrurile s-au îmbunătățit puțin în 2018. Ministrul Educației de la acea vreme, Valentin Popa, a crescut plafonul cu 100 de lei. Asta, în urma presiunilor venite de la ANOSR – Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România.

În prezent, ca să poți aplica la programul “Euro 200” trebuie să nu depășești venitul brut de 250 de lei/membru de familie. Ridicarea plafonului cu 100 de lei a crescut numărul de cereri cu 68% în 2019, față de 2018: de la 2.772 s-a ajuns la 4.080. Elevii vor primi tablete pe care le vor returna.

Odată cu introducerea, luna trecută, a obligativității învățământului online, singura soluție găsită de ministrul Educației, Monica Anisie, pentru sutele de mii de elevi care nu pot învăța de acasă a fost să le dea acestora tablete conectate la internet. Dar și acestea vor veni abia la începutul următorului an școlar.

O altă problemă este că dispozitivele vor reprezenta baza materială a școlii. Asta înseamnă că elevii vor trebui să returneze tabletele unității de învățământ. Când? Nu se știe. Ministerul urmează să vină cu un ordin pentru a clarifica situația.


Citeşte întreaga ştire: Programul pentru achiziționarea de calculatoare pentru copiii săraci, inaccesibil de 16 ani. Profesor de la sat: “Nici unul dintre elevii mei nu se încadrează în condițiile absurde”




Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*