În timp ce Austria, Bulgaria, Cehia și alte țări europene renunță la purtatul măștilor, odată cu vremea caldă și problemele respiratorii pe care le ridică folosirea acestui tip de protecție, Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că, purtarea măștilor nu va mai fi obligatorie în România decât în momentul în care „vom avea o transmitere comunitară aproape inexistentă”. Adică, la Sfântul Așteaptă! Poate în momentul în care afacerile cu măști nu vor mai fi rentabile sau când masca, accesoriu fashion, nu va mai fi cool!
Tătaru a fost întrebat, joi, la Mioveni, când nu vor mai fi obligatorii măştile în spaţiile închise şi a precizat: „În momentul în care, la nivel național, vom avea o transmitere comunitară aproape neexistentă sau subliminală, când nu vom mai avea focare în unităţi spitaliceşti, în unităţi de îngrijire pentru bătrâni, neuropsihici sau la personal atunci ne gândim să nu mai fie obligatorii măştile. Până atunci este o minimă măsură de prevenţie. Principalul fel de transmitere este cel aerogen. Încă se menţine. Cât timp suntem apropiați, în spaţii închise ne gândim să rămână aceste măşti”.
Ministrul Sănătății a explicat că totul depinde de evoluția bolii pe teritoriul României. Că la vară s-ar putea să te sufoci sub mască, la 33 de grade Celsius, asta e problema ta!
„Orizontul de timp ni-l va da evoluția, numărul de cazuri noi, numărul de cazuri internate la Terapie Intensivă, numărul de cazuri care se adresează la unitățile de primiri urgențe. în măsura în care aceste cazuri vor scădea și vor rămâne doar cazuri noi într-o comunitate care poate fi izolată sau în anumite focare, cum sunt spitalele, cum sunt căminele de bătrâni atunci putem să ne gândim și la eliminarea acestor măști”, a adăugat Nelu Tătaru.
În prezent, purtarea măștilor este obligatorie în spațiile închise.
Nu cu mai mult de trei luni în urmă, măștile de protecție stârneau râsul și nici nu prea puteai să le folosești, de pildă, când mergeai la o bancă, că nu ți se putea recunoaște figura, astăzi au devenit dintr-o fiță o obligație. Una pe care dacă n-o respecți te poți alege și cu amendă.
Ce nu prea se știe exact este cât la sută te protejează pe tine și cât pe ceilalți din jurul tău. Important este că se fac bani buni din vânzarea acestora. Prețurile variază și sortimentele sunt diferite. Există de la cele mai ieftine, de doi-trei lei bucata, până la cele „profi”, chiar refolosibile după spălare și sterilizare, care se pot vinde și cu zece lei una singură.