Ministrul mediului vrea „să scăpăm de tăierile ilegale”

Ministrul mediului vrea „să scăpăm de tăierile ilegale”

Dealuri, costișe și văi au rămas fără copaci – sute de hectare de pădure și zeci de milioane de metri cubi de lemn au dispărut văzând cu ochii din România. Priveliștea lăsată în urmă de exploatarea ilegală a pădurilor este dezolantă, dar defrișările nu schimbă doar peisajul, ci schimbă radical clima. Fiecare copac tăiat înseamnă mai puțin oxigen și mai puțină ploaie, înseamnă alunecări de teren, viituri și inundații, înseamnă mai puține emisii de carbon filtrate.

Maramureș este județul fruntaș la exploatarea fără drept a masei lemnoase, ceea ce a atras recent furia ministrului mediului, Costel Alexe, care a descoperit acolo cea mai mare defrișare ilegală din România.

Ministrul mediului Costel Alexe a declarat că pentru a limita exploatarea ilegală a pădurilor a fost modificat Codul silvic, în sensul înăspririi pedepselor.

El a amintit vineri, 5 iunie, la Radio România Actualități că este în dezbatere publică și proiectul privind sistemul de urmărire a materialului lemnos, prin care guvernul speră să oprească tăierile abuzive.

Dacă astăzi în Codul silvic scrie că sub 5 m cubi furaţi e contravenție, am modificat articolul, l-am depus la parlament şi vrem ca toți cei care indiferent cât fură să fie infracțiune. Trebuie să plătească. Pe mine mă interesează ca toți cei care fac parte din grupuri organizate, care conduc astfel de operaţiuni să facă puşcărie. Iertaţi-mă, cu amenzile am ajuns în situaţia în care dacă le plătesc sau nu, să avem probleme cu tăierile. De asemenea, vreau să vă spun că am dat un ordin de ministru prin care toți cei care transportă ilegal material lemnos, să li se ridice atestatul de funcționare. Vom operaționaliza la finalul acestei luni sistemul de urmărire a materialului lemnos. Proiectul de hotărâre de guvern este pe site în consultare publică şi în această lună el va trebui aprobat în şedinţă de guvern şi, evident, operaționalizat și sper ca împreună cu cetățenii României să limităm și să scăpăm de tăierile ilegale” a spus ministrul Costel Alexe.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*