Pesta porcină este activă în 23 de județe din țară

Pesta porcină este activă în 23 de județe din țară

Un număr de 266 de focare de pestă porcină africană erau active, vineri, în 139 de localităţi din 23 de judeţe, potrivit unui comunicat remis de Agenţia Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Patru focare din cele 266 erau în exploataţii comerciale. În alte 17 judeţe, au fost diagnosticate doar cazuri la mistreţi.

În intervalul 28 mai – 3 iunie au fost înregistrate opt focare noi, astfel: judeţul Sibiu – un focar; judeţul Gorj – un focar; judeţul Prahova – un focar; judeţul Alba – un focar; judeţul Teleorman – două focare; judeţul Olt – un focar; judeţul Bihor – un focar.

În aceeaşi perioadă, şase focare au fost stinse – trei în judeţul Teleorman şi trei în judeţul Prahova, menţionează ANSVSA.

Până vineri, au fost despăgubiţi 15.121 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 440.953.790 de lei. În perioada următoare vor fi plătite despăgubiri în valoare de 7.988.500 de lei pentru alţi 208 proprietari.

Pe când era în executivul condus de Dăncilă, (ex) ministrul Agriculturii, Petre Daea, a susţinut că se exagerează cu prezentarea situaţiei pestei porcine în România, „pentru a se da impresia că situaţia este scăpată de sub control”.

Întrebat dacă  crede că e vorba de o mână criminal,  Daea a spus: „nu, nu vă pot da răspunsuri, că nu sunt abilitat. Dar cu îngrijorarea mea și cu măsurile pe care le luăm, îmi pun o serie întreagă de întrebări”, a mai spus Daea potrivit Digi în 2018.

„Virusul a afectat îndeosebi China, cel mai mare consumator de carne de porc din lume, înjumătățind practic într-un an și jumătate, de când a fost raportat primul caz, efectivele de porcine de pe teritoriul acestei țări. Ca urmare, importurile Chinei din Europa și America de Sud s-au extins într-un ritm alert pe tot parcursul anului 2019, în încercarea de a acoperi nevoia de consum a populației, imprimând prețurilor internaționale o tendință puternic ascendentă.

În Europa, România a fost cea mai afectată de răspândirea pestei africane, cele circa 550 000 de sacrificări realizate până la finele anului 2019 reprezentând peste 10 la sută din efectivele existente la momentul semnalării prezenței virusului în țară”, se arată în raportul Băncii Naționale a României.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*