A.A.R. cere reluarea traficului aerian spre țările cu risc epidemiologic redus

A.A.R. cere reluarea traficului aerian spre țările cu risc epidemiologic redus

În contextul generat de pandemia de Covid-19, care a afectat grav aviația civilă, la inițiativa Asociației Aeroporturilor din România (A.A.R.), în 11 iunie a avut loc la București o întâlnire între ministrul Transporturilor domnul Lucian Bode și directorii generali ai aeroporturilor membre A.A.R.

David Ciceo, directorul general al Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj și președintele A.A.R. a propus ca subiect principal al ședinței ridicarea restricțiilor privind zborurile din România și reluarea traficului aerian spre țările cu risc epidemiologic redus.

“Traficul pe aeroporturile din România a scăzut, de la declararea stării de urgență cu aproape 95%, lucru care a dus la pierderi financiare uriașe. Având în vedere că traficul feroviar și rutier au fost deschise de la 1 iunie, iar țările vecine, Bulgaria, Ungaria sau Serbia permit deja zborurile spre destinații externe, solicităm ca după data de 17 iunie să fie ridicate restricțiile privind zborurile către țările unde numărul cazurilor de coronavirus este în scădere, precum Germania, Elveția, Belgia sau Austria. Am implementat toate măsurile pentru limitarea răspândirii Covid-19 și pentru siguranța pasagerilor. Aeroporturile din România își desfășoară activitatea pe o piață extrem de concurențială, iar dacă restricțiile de zbor se mențin, considerăm că vom avea un dezavantaj foarte mare față de aeroporturile din țările vecine”, a declarat David Ciceo.

Ministrul Lucian Bode a fost de acord cu solicitările AAR și a făcut demersurile pentru reluarea traficului aerian spre țările cu risc epidemiologic redus. El a declarat că va sprijini aeroporturile pentru a depăși criza financiară cu care acestea se confruntă și a propus o întâlnire între directorii aeroporturilor și ministrul Finanțelor Publice, ministrul Dezvoltării și ministrul Muncii, săptămâna viitoare, la București.

În cadrul întâlnirii s-a discutat și despre elaborarea unei scheme de ajutor de stat pentru aeroporturi, despre posibilitatea introducerii acestora ca entități eligibile în vederea obținerii de împrumuturi garantate de stat, dar și despre modul de aplicare a Ordonanței de urgență pentru instituirea unor măsuri active de sprijin destinate angajaților și angajatorilor în contextul situației epidemiologice actuale.

Asociația Aeroporturilor are 23 de membri, dintre care 16 aeroporturi civile și 7 companii cu activitate în domeniul aviației.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*