Mii de elevi trimişi în vacanţă forţată, mii de absolvenţi vitregiţi de sentimentul că pot cuceri lumea şi frământaţi de teama de necunoscut. Vineri, 12 iunie 2020, ar fi trebuit să sune ultimul clopoţel în anul școlar 2019-2020. A răsunat în gol însă. Școlile au fost pustii în ultima zi de şcoală. Triști au fost elevii, mai ales cei din ultimul an, triști au fost și profesorii. Acolo unde s-a putut, festivităţile s-au mutat pe internet. Fără a avea însă același farmec.
„Astăzi se încheie un nou an școlar. Dacă anii precedenți această zi era marcată de atmosferă de sărbătoare în toate unitățile de învățământ, cu flori, diplome, emoții, bucuria reușitei și obținerii unor rezultate frumoase în aplauzele tuturor, din păcate acum această atmosferă nu însuflețește curțile sau sălile de clasă din cauza situației pe care o traversăm.
Cu toate acestea și acest final de an școlar, marcat de schimbări și provocări pentru toți, încununează cu rezultate frumoase munca tuturor.
Dascăli, elevi, părinți ați traversat momente dificile, care au necesitat adaptare, răbdare și efort comun pentru a reuși să le depășiți, dar ați reușit. Vă felicit pentru toată munca și rezultatele obținute.
Provocările nu s-au încheiat însă pentru absolvenții claselor a VIII-a și a XII-a, pentru că urmează examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat. Chiar dacă modul de pregătire dar și examenele vor fi diferite față de anii anteriori, am toată convingerea că voi, elevii noștri, sprijiniți de cadrele didactice și părinți veți demonstra și în acest an că sunteți bine pregătiți și ne veți face mândri.
Vă urez tuturor, mult succes, rezultate frumoase și cu speranța că vom trece cu bine peste această grea încercare, vă doresc să începeți un nou an școlar din toamnă, sănătoși pentru a vă continua drumul pe tărâmul cunoașterii” – a transmis pentru elevii școlilor dejene, primarul Morar Costan.
Elevii şi preşcolarii au intrat de vineri, după finalizarea cursurilor, în vacanţa mare, conform calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării.
Materia neparcursă în acest an şcolar va fi recuperată în anul şcolar viitor, după cum anunţa ministrul Educaţiei, Monica Anisie.
În acest an, mediile sunt încheiate cu minimum două calificative sau note, aşa cum preciza, la sfârşitul lunii aprilie, ministrul Anisie, fără a se susţine teze.
Potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, anul şcolar 2020 – 2021 ar urma să înceapă la mijlocul lunii septembrie, însă revenirea efectivă în sălile de clasă a elevilor şi preşcolarilor va fi decisă de autorităţi în funcţie de evoluţia pandemiei de coronavirus.
foto: arhiva dejulmeu.ro