Ploile abundente și vântul puternic au făcut ravagii în 17 județe

Ploile abundente și vântul puternic au făcut ravagii în 17 județe

În contextul emiterii, de către Administrația Națională de Meteorologie, a atenționării COD PORTOCALIU pentru perioada 13 iunie ora 15.00 – 14 iunie, ora 02.00, ce vizează instabilitate atmosferică accentuată, cantități însemnate de apă, averse cu caracter torențial, frecvente descărcări electrice, vijelii și căderi de grindină în cea mai mare parte a țării, IGSU a dispus unităţilor subordonate luarea măsurilor necesare pentru prevenirea şi gestionarea operativă a potențialelor situații de urgență.

Totodată, pompierii angrenați în gestionarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice periculoase din zonele grav afectate continuă misiunile în sprijinul populației și monitorizează situațiile din teren care pot pune în pericol viața și bunurile.

În ultimele 24 de ore, pompierii au intervenit în 56 localităţi din 17 judeţe – Alba, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Cluj, Călăraşi, Constanţa, Covasna, Giurgiu, Hunedoara, Harghita, Ialomiţa, Maramureş, Mureş, Prahova, Suceava şi Teleorman – pentru înlăturarea efectelor negative generate de ploile abundente şi vântul puternic.

Potrivit unui comunicat de presă al IGSU, în cursul zilei de sâmbătă şi pe timpul nopţii, salvatorii au acţionat în sprijinul populaţiei şi administraţiei publice locale pentru evacuarea apei din 238 case, 121 curţi, 63 beciuri/subsoluri, trei anexe gospodăreşti, patru obiective economice, două instituţii publice, o stradă.

„Totodată, din cauza vântului puternic, 52 copaci, opt stâlpi de electricitate şi trei acoperişuri au căzut pe carosabil şi a fost nevoie de intervenţia echipajelor de pompieri pentru degajarea acestora”, se arată în comunicat.

Situaţii deosebite au fost înregistrate în judeţele Bihor şi Mureş.

Pe raza localităţii Valea de Sus, judeţul Bihor, începând de sâmbătă, pompierii au intervenit pentru căutarea unui copil în vârstă de 4 ani, luat de o viitură ca urmare a creşterii debitului pârâului Valea de Sus, acesta fiind găsit mort duminică dimineaţa.

Potrivit IGSU, în localitatea Roua din judeţul Mureş, au fost salvate din calea viiturii patru persoane – un copil şi trei adulţi.

Traficul rutier a fost temporar afectat pe DN 13 – Braşov, pe DJ 107P – Cluj şi oprit pe două tronsoane de drum judeţean: DJ 750 – Alba şi DJ 135 – Harghita din cauza unei alunecări de teren şi aluviunilor de pe carosabil, a mai informat sursa citată.

„Echipaje specializate au acţionat în teren pentru remedierea situaţiei în cel mai scurt timp şi reluarea traficului în condiţii de normalitate”, a menţionat IGSU.

În prezent, ca urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice periculoase, sunt în desfăşurare intervenţii în judeţele Ialomiţa, Mureş şi Bihor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*