Preţuri explozive pe litoralul românesc, în comparaţie cu Bulgaria şi Grecia

Preţuri explozive pe litoralul românesc, în comparaţie cu Bulgaria şi Grecia

În această vară se anunţă preţuri explozive pe litoralul românesc, mult mai mari decât în staţiunile vecinilor bulgari sau în Grecia. Experţii în turism spun că totul se întâmplă după ce, mai ales în contextul pandemiei cu noul coronavirus, hotelierii români au decis să încaseze în două-trei luni cât într-un sezon normal.

Un tur-operator a făcut o analiză a preţurilor cazărilor din hotelurile de 3, 4 şi 5 stele din principalele staţiuni din România, Bulgaria şi Grecia. 

Astfel, o simplă consultare a tarifelor reliefate de IRI Travel ne arată că staţiunile din România sunt în mod evident mai scumpe în comparaţie cu cele din Bulgaria sau Grecia. Şi nu vorbim numai despre preţurile din Mamaia, ci despre tarifele practicate pe aproape întreg litoralul românesc.  Preţurile pentru cazarea într-un hotel de trei stele din Mamaia ajung la o medie de 30-50 de euro de persoană pe noapte, dar se pot ridica şi la 70 de euro pe noapte dacă regimul ales este de all inclusive.

În Eforie Nord şi Costineşti, cazarea vă poate costa între 20 şi 25 de euro pe noapte. În tot acest timp, în Bulgaria, la 3 stele, preţurile se ridică la numai 20-22 de euro pe noapte, iar pentru regimul all inclusive se achită 5 euro în plus. În fine, în Grecia, preţurile se situează la 22-25 de euro. De precizat că toate aceste tarife sunt cele anunţate pentru luna iunie. 

La categoria superioară, cea de patru stele, lucrurile stau cam la fel, staţiunile din România fiind mult mai scumpe. Concret, luând ca referinţă luna iulie, un loc în Mamaia la patru stele costă 110 euro de persoană. În acelaşi timp, în aceleaşi condiţii, cazarea costă 55 de euro în Costineşti şi între 67,5 şi 112,5 de euro în Eforie Nord.

„Pentru hotelurile de 4 stele tarifele variază în Mamaia în funcţie de regimul ales de client. La mare căutare sunt în continuare hotelurile cu all inclusive sau ultra all inclusive, chiar dacă ţara noastră are puţine astfel de hoteluri în comparaţie cu Bulgaria”, a declarat pentru adevarul.ro, Lucian Bădîrcea, CEO IRI Travel. Astfel că, pentru lunile iunie şi septembrie, hotelurile de 4 stele s-au pregătit cu tarife cuprinse între 60 şi 85 de euro pe noapte, în timp ce în iulie acestea se majorează până la 100 şi 110 euro de persoană/ noapte, ca în august să ajungă şi la 120 de euro/ pers./ noapte. La 3 stele, în Mamaia preţurile ajung la o medie de 30-50 de euro/ pers./ noapte. La 30 de euro/ noapte aveţi inclus micul dejun, în timp ce la 70 de euro/ noapte, regimul este de all inclusive.

La vecinii bulgari, în staţiunea Sunny Beach, pentru o noapte de cazare, dar în regim all inclusive, trebuie să achitaţi numai între 48 şi 55 de euro, în timp de în Grecia, în staţiunea Halkidiki, o noapte costă 90 de euro.   Culmea este că, deşi are tarife destul de mari, conform specialiştilor, staţiunea Mamaia este la mare căutare.

Ioan Băsea, expert în turism şi proprietar al agenţiei de turism croaziere.net, susţine că, prin tradiţie, hotelierii de pe litoralul românesc ţin preţurile sus. „Au un fel de a lucra care funcţionează după strategia: «Luăm cât mai mult de la cât mai puţini clienţi». Nu vreau să-mi supăr colegii, dar ei gândesc după logica: «Hai să mai dam un tun!». Cam aşa a fost situaţia în fiecare an dacă stăm să comparăm tarifele de cazare din România, Grecia şi Bulgaria”, susţine Ioan Băsea.

Expertul afirmă că, mai ales în contextul pandemiei cu noul coronavirus, lucrurile nu se vor schimba în acest an. „Au toate argumentele să ţină preţurile mari pe litoral. Oamenii se tem să plece la distanţă mare, şi atunci vor merge prin România, iar litoralul va fi full. Văd aşa, chiar şi la autorităţi, o tendinţă de a ţine în acest sezon românii acasă, de a ţine banii turiştilor în ţară…” – a subliniat Ioan Băsea.

Citește mai mult pe: adev.ro/qbah99

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*