Scutiri de taxe și impozite în HoReCa

Scutiri de taxe și impozite în HoReCa

Guvernul a aprobat ca operatorii economici precum hoteluri, restaurante și cafenele să fie scutiți încă 90 de zile de la plata impozitului specific în acest an.

O altă reglementare se referă de operatorii care administrează activități comerciale pe plaje. Cei care erau obligați la plata unor taxe în trei tranșe, sunt scutiți de una dintre aceste tranșe, iar cei care erau obligați la două tranșe, sunt scutiți de 30% din suma datorată.

Ministerul Finanțelor propune scutirea companiilor din turism și care activează în industria restaurantelor de plata impozitului specific în anul fiscal 2020 pentru o perioada de 90 de zile, conform unui proiect de ordonanță de urgență.

”Având în vedere faptul că impozitul specific unor activități este un impozit anual, iar declararea și plata acestuia se efectuează semestrial, suma de plată reprezentând jumătate din impozitul specific anual, se propune scutirea de la plata impozitului specific, în anul fiscal 2020, pentru o perioadă de 90 zile. Concomitent s-a prevăzut și mecanismul de recalculare a impozitului specific datorat, în sensul scăderii acestei perioade din totalul de 365 zile ale anului fiscal. Această scutire de impozit va fi aplicabilă de către toți contribuabilii care se află sub incidența Legii nr.170 /2016 privind impozitul specific unor activități, întrucât nu sunt reglementate condiții specifice de acordare.

Impozitul astfel recalculat va fi împărțit în două plăți semestriale egale, prima plată urmând a fi efectuată până la 25 iulie 2020”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Contribuabilii plătitori de impozit specific, reglementat de Legea nr.170 /2016 privind impozitul specific unor activități, au beneficiat pe perioada stării de urgență, dacã au fost îndeplinite anumite condiții, de scutire de la plata impozitului specific. Luând în considerare restricțiile legate de desfășurarea activității aplicabile în continuare ramurilor de activitate din sfera impozitului specific unor activități, se impune instituirea, respectiv prelungirea, după caz a aplicării măsurilor de reducere a sarcinii fiscale pentru acest sector de activitate prin acordarea unei scutiri de impozit aferent unei perioade din anul 2020, se mai spune în proiect. Întrucât impozitul specific este anual, corespunzător celor 365 de zile calendaristice, pentru a institui o perioada de scutire este necesar ca aceasta să fie stabilită prin raportare la un număr de zile.

Totodată, companiile care organizează jocuri de noroc sunt scutite de plata taxelor specifice pe perioada stării de alertă, dat fiind că activitatea lor este suspendată. ”Propunerea vizează asigurarea unui cadrul legal care să respecte principiile echității și egalității de tratament în condiții similare, în măsură a susține și asigura resursele financiare existente la nivelul mediului de afaceri, cu influență directă asupra veniturilor bugetului de stat, având în vedere că suspendarea administrativă a activității operatorilor a avut ca rezultat o diminuare semnificativă a lichidităților financiare ale acestora, cu consecințe directe nu doar în conformarea voluntară la plată, dar chiar și în asigurarea resurselor necesare funcționării acestora”, se arată în proiect.

Foto: clubulfoto.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*