Plenul Senatului a adoptat, marți, în calitate de Cameră legislativă decizională, proiectul de înființare a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu (DIIM) – „DNA-ul Pădurilor”, inițiat de USR, PMP, ALDE și independenți. Proiectul a fost adoptat cu 119 voturi „pentru” și 11 abțineri.
„Amploarea fenomenului infracțional de mediu și specificitatea lui impune soluția unei specializări a persoanelor cu atribuții de cercetare penală în domeniu și alocarea de resurse pentru constituirea unei instituții cu atribuții clare și specifice pentru combaterea criminalității de mediu. (…) Propunem înființarea unei Direcții de Investigare a Infracțiunilor de Mediu, o structură creată pe modelul DNA și DIICOT, care să preia competența de soluționare a tuturor infracțiunilor de mediu prevăzute în Codul penal și în legislația specială din domeniu”, au explicat inițiatorii, în expunerea de motive a proiectului.
Potrivit acestora, în cinci ani, pe rolul instanțelor au ajuns doar 3.014 dosare care priveau infracțiuni la regimul silvic și a fost condamnată o singură persoană juridică, în 2019, „ceea ce indică faptul că probabil au fost cercetate doar dosare care vizau furturile mici de lemne, asta în condițiile în care statisticile indică 20 de milioane de metri cubi de lemn dispărut fără acte din păduri și valori ale prejudiciului de sute de milioane de euro anual”.
Un amendament admis prevede că DIIM va funcționa cu un număr maxim de 295 de procurori, dar nu mai puțin de 10; cu 290 de ofițeri și agenți de poliție judiciară, nu mai putin 25 de posturi ocupate prin detașare sau concurs, după caz; 40 de specialiști – nu mai puțin de cinci și 270 de angajați – personal auxiliar de specialitate, economic și administrativ, dar nu mai puțin de 25 de posturi.
De asemenea, a fost adoptat un amendament care prevede constituirea anualî a unui depozit în valoare de „cel puțin un milion de lei pentru acțiuni privind organizarea și constatarea infracțiunilor”. Fondul va fi la dispoziția procurorului-șef al DIIM, iar modul de gestionare și utilizare se va stabili prin ordin al acestuia.
Senatorul USR Mihai Goțiu a declarat, în cadrul dezbaterilor, că se face prea puțin pentru a stopa acest tip de criminalitate, „în care miza sunt sute de milioane, chiar peste un miliard de euro în fiecare an, bani care ajung în buzunarele infractorilor, care nu au niciun scrupul să profite de pe urma distrugerii mediului, a distrugerii sănătății oamenilor, recurgând chiar la crimă impotriva celor care iși fac datoria și apără pădurile, apele și aerul României”.
Sursa: ziare.com