Vremea rea continuă să facă ravagii

Vremea rea continuă să facă ravagii

În cursul zilei de miercuri și pe timpul nopții spre joi, în urma precipitațiilor abundente, pompierii au acționat pentru evacuarea apei din peste 500 de case, curți sau beciuri, din 23 de județe ale țării.

Problemele au continuat și în cursul zilei de joi, ploile torențiale provocând inundații și pagube materiale importante, potrivit comunicatelor transmise de IGSU.

Traficul rutier a fost temporar afectat pe 5 drumuri naționale și 3 drumuri județene, atât din cauza acumulării de apă și aluviuni pe carosabil, cât și a căderilor de pietre. Printre județele cele mai afectate de aversele torențiale se află Arad, Bihor, Dâmbovița, Harghita, Hunedoara și Maramureș.

În județul Cluj, pompierii au intervenit pentru evacuarea apei din patru beciuri la Șomcutu Mic, din două beciuri la Vad, respectiv dintr-un grajd de animale, la Bonț. De asemenea, în Dej și Jichiș mai multe subsoluri și curți au necesitat intervenția pompierilor, care au acționat pentru scoaterea apei acumulate.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, o situație deosebită a fost înregistrată într-o localitate din Maramureș, unde au fost evacuate temporar trei persoane care erau în pericol de a fi surprinse de viitură. Un eveniment similar s-a înregistrat în Odorheiu Secuiesc, județul Harghita, unde s-a produs o alunecare de teren, frontul alunecării oprindu-se la o distanță de 5 m de o gospodărie. Trei persoane au fost evacuate.

În nici una dintre situațiile gestionate nu s-au înregistrat victime și nici o persoană nu a avut nevoie de acordarea primului ajutor.

Mircea Abrudean, prefectul județului Cluj, împreună cu Inspector Șef, General de Brigadă ISU Cluj, Ion Moldovan și reprezentații autorităților locale din comunele unde precipitațiile abundente au produs pagube, au fost prezenți pe raza localităților Călățele, Beliș, Vad și Poieni, unde au evaluat starea zonelor afectate.
Urmează să fie efectuate demersurile legale pentru constatarea pagubelor și pentru obținerea ulterioară de finanțări pentru situații de urgență.

Pentru mai multe informații utile despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență accesați portalul https://fiipregatit.ro/ghid/inundatie/ sau descărcați aplicația DSU din Google Play Store și AppStore, transmite IGSU.

Foto: IGSU/facebook

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*