Muzeul ASTRA din Sibiu a fost decorat, sâmbătă, cu ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler

Muzeul ASTRA din Sibiu a fost decorat, sâmbătă, cu ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler

Muzeul Astra din Sibiu a fost decorat, sâmbătă, cu ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria E- Patrimoniul Cultural Naţional, distincţia fiind acordată de preşedintele Klaus Iohannis şi înmânată de vicepremierul Raluca Turcan.

Managerul muzeului, Ciprian Ştefan, este cel căruia i-a fost înmânată distincţia pentru merite deosebite în peisajul cultural autohton şi internaţional, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului cu ocazia Zilei Iei.

Raluca Turcan a spus că Muzeul Astra este unul emblematic pentru România, este un brand naţional, dar şi un ghid de bune practici.

„Simţim cu toţii bucuria şi semnificaţia acordării acestei distincţii din partea preşedintelui României pentru Muzeul Astra. Muzeul Astra este emblematic pentru Sibiu, este emblematic pentru România, este emblematic pentru sufletul oricărui om care poartă cu sine mândria de a fi român, mândria de a expune tradiţia şi de a o aduce mai aproape de Europa şi de cei cu care interacţionăm ca ţară, pentru că, aşa cum am spus, Muzeul Astra este deja un brand naţional. De asemenea, el este un ghid de bune practici, este un exemplu despre cum ar trebui să militeze orice instituţie de cultură sau orice om care are o idee de a pune în valoare ceea ce este frumos. Dacă stau să mă gândesc la istoria acestui muzeu, vom vedea că prima idee a apărut în urmă cu un secol aproape. De asemenea, a început să se materializeze la mai bine de 50 de ani şi iată că astăzi suntem români, că suntem europeni, vorbim cu mândrie despre un simbol de tradiţie românească oriunde ne-am afla”, a declarat Raluca Turcan, citat de Agerpres.

Directorul instituţiei muzeale a arătat că acest premiu este atât al celor care trudesc zilnic în muzeu, cât şi al autorităţilor locale.

„E o zi emoţionantă din nou pentru muzeul Astra. Dacă anul trecut Europa recunoştea meritele prin importantul premiu ‘European Museum Academy’, era cumva de aşteptat ca meritele să fie recunoscute la nivel naţional (…). Sibiul a obişnuit a fi oraşul, judeţul exemplelor de bună practică. Invit pe toţi cei România în momentul de faţă ca acest exemplu să-l importe la ei în zonă pentru că doar astfel ţara se poate dezvolta organic, sustenabil şi poate ajunge mult mai repede acolo unde este locul, în locurile de frunte în minunata comunitatea europeană „, a spus Ciprian Ştefan.

„Oscarul“ muzeelor

Din 2014, Muzeul ASTRA din Sibiu este condus de Ciprian Anghel Ștefan, născut și crescut în Țara Moților, absolvent de Teologie-Istorie la Universitatea de Vest din Timișoara. Cel care conduce destinele celei mai importante instituții culturale din subordinea Consiliului Județean Sibiu este și președintele Rețelei Naționale a Muzeelor din România din octombrie 2018.

În septembrie 2019, Muzeul ASTRA a devenit primul muzeu din România şi primul muzeu în aer liber din Europa care a primit „Oscarul“ european al muzeelor, aşa cum mai este cunoscut „Luigi Micheletti Award“, marele premiu acordat de European Museum Academy, pentru că „a generat programe şi oferte culturale prin care s-a diferenţiat clar faţă de multe alte instituţii culturale de profil, din ţară şi din Europa, prin mesajul pe care l-a adresat comunităţii“. „Da, în România se poate! Da, România poate! Şi da, noi vrem să arătăm că putem, că nu suntem o ţară din lumea a treia. Suntem o ţară frumoasă, cu multe resurse, care atent şi bine gestionate pot să genereze astfel de situaţii. Pot să spun că este Oscarul european al muzeelor din momentul de faţă“, declara anul trecut Ciprian Ștefan, după primirea distincției.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*